Staar
Mevrouw krijgt oogdruppels
Laatste informatie over het coronavirus

Behandeling van staar (traject)

Verwijzing en afspraak

Patiënten die slechter zicht ervaren, gaan in de meeste gevallen naar de opticien. Sommigen gaan rechtstreeks naar de huisarts. De opticien stelt de patiënt een aantal vragen en doet een oogmeting. Wanneer de opticien vermoedt dat klachten te wijten zijn aan staar, verwijst de opticien de patiënt naar de huisarts. De huisarts verwijst de patiënt vervolgens door naar Rijnstate. Met de verwijscode kan de patiënt zelf een afspraak inplannen bij de oogpoli. Dit kan telefonisch of via Mijn Rijnstate. Vervolgens ontvangt de patiënt een schriftelijke afspraakbevestiging, met daarin de datum voor het eerste consult. Tevens wordt daarin vermeld dat de patiënt na het consult niet zelf naar huis terug mag rijden. Dit heeft te maken met het verwijden van de pupillen door de toediening van oogdruppels.

Mevrouw met bril

Het bezoek aan de Oogpoli

Het consult vindt plaats op één van de locaties van Rijnstate.
Allereerst vindt het vooronderzoek plaats. De Technisch Oogheelkundig Assistent (TOA) stelt de patiënt een aantal vragen, doet vervolgens een aantal metingen en geeft als laatste oogdruppels. Door de druppels ontstaat er tijdelijk wazig zicht. De gegevens van de metingen stuurt de TOA direct door naar de oogarts. In tussentijd neemt de patiënt plaats in de wachtkamer van de oogarts. Nadat de druppels zijn ingewerkt, ontvangt de oogarts de patiënt in zijn onderzoekskamer waar de definitieve diagnose wordt gesteld en het vervolgtraject wordt besproken.

Mevrouw krijgt oogdruppels

Als er inderdaad sprake is van staar en er een goede verbetering van het zicht mogelijk is door een operatie, wordt dit uitgebreid met de patiënt besproken.

Pas als de patiënt zelf duidelijk klachten van de staar aangeeft, in zijn functioneren wordt belemmerd en een operatie wil ondergaan, wordt deze ingreep gepland. Het is belangrijk dat de patiënt tijd kan nemen om hiertoe te besluiten: het blijft tenslotte een operatie.

Voorbereiding en planning operatie

Wanneer een operatie het vervolg is, bespreekt de spreekuurassistente dit vervolgens met de patiënt. Dit wordt gedaan in een rustige omgeving. Hij gaat vervolgens naar huis met een afspraak voor de operatiedatum, een vragenformulier en een recept voor de druppels voor na de operatie.

Operatie door ‘eigen’ oogarts

Op de dag van de operatie neemt de patiënt plaats in wachtruimte op de 5e etage in Rijnstate Velp. Daar zijn meerdere patiënten aanwezig die ook voor een operatie komen. Op de verpleegkamer wordt het te opereren oog van de patiënt gedruppeld ter voorbereiding op de operatie. Vervolgens wordt de patiënt naar de OK gebracht. Bij hoge uitzondering kan er, wanneer er redenen voor zijn, een familielid mee de OK in. Dit gebeurt soms wanneer de patiënt geen Nederlands spreekt. De arts moet hiervoor in het voortraject toestemming geven.

De operatie wordt in principe uitgevoerd door de ‘eigen’ oogarts door wie de patiënt ook al in het voortraject gezien is. Tenzij dit op verzoek van de patiënt anders wordt afgesproken.

Zelfde dag naar huis

De operatie zelf duurt gemiddeld slechts 15 tot 20 minuten. Familieleden of bekenden die de patiënt hebben weggebracht, kunnen intussen op de afdeling wachten totdat de operatie klaar is. Na de operatie wordt de patiënt weer naar de ogenkamer gebracht. Hier volgt het ontslaggesprek en na een kopje koffie of thee mag de patiënt weer naar huis. In totaal duurt het verblijf in het ziekenhuis 1,5 tot 2 uur. Het is goed om te weten dat, wanneer het nodig is, er 24 uur per dag spoedzorg mogelijk is binnen Rijnstate.

Nazorg

Eén dag na de operatie belt de spreekuurassistente op om te vragen hoe het gaat. De tweede en laatste controle, 3 tot 5 weken na de operatie, wordt gedaan door de optometrist of oogarts . Dan wordt precies opgemeten hoe scherp het oog kan zien en of er eventueel nog een bril nodig is. Tijdens één van bovenstaande afspraken kan worden besloten of uw andere oog (indien nodig) ook wordt geopereerd. De belafspraak en de controleafspraak krijgt u mee op de dag van de operatie.

Meer informatie over de operatie staat in de folder Staaroperatie (poliklinisch).
 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: