Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Spraakapraxie

U of een bekende van u heeft last van spraakapraxie. Hier leest u wat spraakapraxie is en hoe u hiermee om kunt gaan.

Wat is spraakapraxie? 

Spraakapraxie ontstaat door een probleem in de hersenen, bijvoorbeeld een beroerte, tumor of ongeval. Iemand met spraakapraxie heeft moeite met het bewust uitspreken van klanken, woorden en zinnen.

Om te praten, heeft u de spieren rond uw mond nodig. Bij spraakapraxie werken de spieren zelf nog goed, maar uw hersenen hebben problemen met het aansturen van deze spieren.

Door spraakapraxie kunt u vaak niet meer helemaal vloeiend en verstaanbaar praten. Ook kan het zijn dat de melodie van uw spraak anders is dan eerst.

Als u last heeft van spraakapraxie, heeft u moeite om woorden goed uit te spreken. Veel mensen met spraakapraxie vinden het moeilijk om de juiste stand van de tong en lippen te bepalen om bepaalde klanken te maken. Bewust praten is vaak lastiger dan onbewust praten (zonder erbij na te denken). Het zijn ook niet altijd dezelfde klanken of woorden die problemen geven. Hoeveel last u heeft van spraakapraxie kan per persoon verschillen.

Sommige mensen met spraakapraxie vinden het lastig om mondbewegingen bewust uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan uw tong uitsteken of uw lippen tuiten.

Wat kan een logopedist voor u doen? 

Een logopedist kan vaststellen of u sprake spraakapraxie heeft. Vaak is er eerst uitgebreid onderzoek nodig, omdat de kenmerken van spraakapraxie erg lijken op andere communicatieproblemen. Als blijkt dat u inderdaad spraakapraxie heeft, krijgt u begeleiding bij het trainen van uw spraak volgens een bepaald oefenprogramma. Wanneer u erg moeilijk duidelijk kunt maken wat u bedoelt, kan het handig zijn om een andere vorm van communicatie te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld met een aanwijsboek, app of non-verbale communicatie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: