Spondylodese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Weer thuis

De rugoperatie die u heeft ondergaan, heeft met name als doel het wegnemen van pijnklachten. Dit betekent niet dat u direct zonder klachten bent. Nog enige tijd kunt u last hebben van wond- en spierpijn of een doof/uitstralend gevoel in uw rug of been. Het wondgebied kan ook nog een tijd dik en warm aanvoelen. Dit wordt geleidelijk minder. De operatiewond en zenuwen hebben de tijd nodig om te herstellen, waarbij het de eerste 6 weken belangrijk is uw rug niet te zwaar te belasten. Ook al zijn de klachten door de operatie afgenomen, uw conditie is nog niet als vanouds. Als u bij thuiskomst direct aan de slag gaat, loopt u het risico dat er nieuwe klachten ontstaan. U kunt het beste geleidelijk aan meer gaan doen en uitproberen. Daarbij is het belangrijk signalen van uw lichaam serieus te nemen. Wanneer u teveel doet, krijgt u klachten. U moet dan uw activiteiten aanpassen.

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

  • Kijk of het toilet op goede hoogte is. Als het nodig is, kunt u een toiletverhoger lenen bij de thuiszorgwinkel.
  • U blijft volgens de instructies in en uit bed komen. Kijk of uw bed op goede hoogte is. U kunt het bed ophogen met klossen of een extra matras. Eventueel kunt u er voor kiezen om tijdelijk een bed in de woonkamer neer te zetten. Gebruik geen grijpstang boven of naast uw bed.
  • Zitten is belastend voor de rug. Het is verstandig om de tijd dat u zit heel rustig op te voeren, waarbij het zitcomfort belangrijk is. U moet vooral vermijden dat u de eerste drie maanden in een te lage stoel gaat zitten. Zit bij voorkeur op een stoel met een voldoende hoge zitting en met armleuningen. De voeten moeten hierbij op de grond rusten. Ga niet onderuit gezakt zitten, maar rechtop of met een steun in de rug.
  • Neem voorgeschreven pijnstillers op vaste tijden in. Wacht niet tot de pijn komt opzetten. U kunt beter wakker worden voor het nemen van pijnstillers dan dat u wakker wordt van de pijn.
  • Douchen is toegestaan. Gebruik bij het douchen, zolang de wond niet dicht is, geen zeep rondom het wondgebied en dep de wond na het douchen goed droog. Gebruik geen bodylotion, tenzij de huid geheel gesloten is. Meestal is dit na ongeveer drie weken.
  • Wissel rust en beweging goed met elkaar af. Het is zeker in het begin aan te raden meerdere malen per dag een half uur te rusten. In het algemeen geldt dat lopen en liggen minder belastend zijn dan zitten. Geleidelijk aan merkt u dat u steeds actiever wordt en minder hoeft te rusten.
  • Traplopen is toegestaan.
  • Probeer onverwachte bewegingen met één of meerdere ledematen te vermijden, zoals slaan, stoten, trekken, duwen, vangen, werpen, springen en schoppen.
  • Probeer in het begin zoveel mogelijk draaibewegingen van de romp te vermijden. Draai de heup en de schouders tegelijk. Doe dit ook bij staande activiteiten, bijvoorbeeld wanneer u een voorwerp wilt verplaatsen.
  • Blijf niet langdurig in een licht voorovergebogen positie staan, bijvoorbeeld bij de wastafel. Gebruik een hoge kruk om half zittend/staand dit soort activiteiten te doen.
  • De eerste 6 weken mag u niet zwaar tillen, fietsen, bromfiets of autorijden. Als u iets lichts wil tillen let dan goed op uw houding, ga dicht bij het object staan en houdt het dicht bij uw lichaam, til met een rechte rug en gebogen knieën. U mag wel als bijrijder mee in de auto zover als u kunt. Bij langere afstanden zo nodig onderweg stoppen om even te lopen en uit te strekken.

Nacontrole op de polikliniek

Doorgaans wordt de wond gehecht met oplosbaar materiaal, maar zijn er wel twee knoopjes aan weerszijde van de wond. We vragen aan u deze 2 weken na de operatie te laten verwijderen bij de huisarts. Dan kan de wond ook bekeken worden en mochten er problemen zijn dan kunt u of uw huisarts contact met ons opnemen.
Zes weken na de operatie wordt u wel op de polikliniek terugverwacht voor controle bij de orthopedisch chirurg. Voorafgaand aan dit bezoek wordt er een röntgenfoto gemaakt van uw rug. Uw herstel wordt besproken en u krijgt adviezen voor verdere revalidatie, hervatting van werk en eventueel sport.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: