Spondylodese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Na de operatie

Wat gebeurt er na de operatie?

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Hier wordt regelmatig uw bloeddruk, hartslag, temperatuur en ademhaling gecontroleerd. Als u weer goed wakker bent, gaat u naar uw kamer op de verpleegafdeling Orthopedie en bellen wij uw contactpersoon thuis. Het kan voorkomen dat de anesthesioloog beslist om u één nacht naar de MC (Medium Care) of PACU (Post Anaesthesia Care Unit) te laten gaan voor extra controle. Wanneer dit het geval is dan mag u, als alles goed gaat, de dag na de operatie weer naar uw kamer op de verpleegafdeling. Eten en drinken wordt, afhankelijk van de ingreep en hoe het met u gaat, rustig opgebouwd.

Medicatie, katheters en wonddrain

Na de operatie kunt u pijn hebben. U krijgt op vaste tijden tabletten tegen de pijn. Wanneer dit niet voldoende is, schrijft de anesthesioloog andere medicatie voor. Ook tegen eventuele misselijkheid kunt u medicatie krijgen. Om trombose te voorkomen, krijgt u tijdens uw opname dagelijks via een onderhuidse injectie antistollingsmiddelen.
Na de operatie heeft u een infuus in uw arm. Ook wordt er soms een katheter in de blaas gebracht en heeft u soms een wonddrain. Een blaaskatheter is een kunststof slangetje, waardoor uw urine direct in een kunststof zakje wordt opgevangen. Een wonddrain is een slangetje wat uit de wond komt met daarop aangesloten een opvangpot. Hierdoor loopt het overtollige wondvocht en bloed af. Als u een blaaskatheter of wonddrain krijgt dan wordt deze doorgaans verwijderd op de ochtend van de eerste dag na de operatie.

In bed liggen

Probeer in bed met name op uw rug te liggen. Wanneer dit zeer oncomfortabel is, mag u ook op uw zij liggen. Het omrollen van rug naar zij wordt eerst met hulp van een verpleegkundige geoefend. U draait hierbij met uw schouders en bekken tegelijkertijd op uw zij zodat uw rug recht blijft. U mag een hoofdkussen of een kussen voor onder uw knieën gebruiken. Dit is vaak prettig. De verpleegkundige helpt u met uw lichamelijke verzorging. U merkt dat u uw activiteiten snel kan opbouwen na de operatie. Het is heel normaal als er nog een tijdje bloed en wondvocht uit de wond komt. Wanneer het verband verzadigd is of vervangen moet worden, dan doen we dit voor ontslag naar huis.

Fysiotherapie na de operatie

De fysiotherapeut komt op de eerste dag na de operatie bij u langs. De fysiotherapeut informeert u over de behandeling en neemt met u de eerste oefeningen op bed door. U krijgt instructies over het zelfstandig draaien en verplaatsen in bed, het komen tot zit op de bedrand en het gaan staan. Vervolgens wordt het zitten, lopen en traplopen geleidelijk uitgebreid, waarbij wordt gelet op een goede houding. Fysiotherapeutische begeleiding in de thuissituatie is doorgaans niet nodig, tot aan de controle bij uw behandelend arts herhaalt u zelfstandig de oefeningen uit het ziekenhuis. Het lopen en uw dagelijkse activiteiten kunt naar gelang uw klachten opvoeren. Het is de verwachting dat u na 6-8 weken wat fysiek zwaardere activiteiten kunt oppakken, zoals licht spierversterkende oefeningen, tillen en werkzaamheden.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: