Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Splanchnicusblokkade

Een splanchnicusblokkade is een behandeling tegen pijn. U heeft samen met uw arts besloten deze behandeling krijgt. 

Wat is een splanchnicusblokkade?

De splanchnicuszenuwen zijn de gevoelszenuwen van buikorganen. Dit zenuwnetwerk in de bovenbuik wordt in medische termen ‘plexus coeliacus’ genoemd. Deze zenuwen zijn met een naald makkelijk te bereiken. Bij een splanchnicusblokkade blokkeren we de zenuwen net boven het middenrif. Hierdoor voelt u minder pijn.

Voor wie is de splanchnicusblokkade bedoeld?

De splanchnicusblokkade is bedoeld voor patiënten die maagkanker, leverkanker of alvleesklierkanker hebben en daarnaast veel pijn in de bovenbuik. Ook als u een chronische ontsteking van de alvleesklier heeft, kan een splanchnicusblokkade uw pijn verminderen.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de verkoeverkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

Meestal doen we eerst een proefblokkade. Dit houdt in dat uw arts een lokaal verdovingsmiddel inspuit om te kijken of het werkt. Heeft de proefblokkade een goed resultaat, dan krijgt u na een proefperiode de echte behandeling.

De behandeling duurt ongeveer een half uur en vindt meestal plaats op de operatiekamer. U krijgt een plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Met behulp van röntgenbeelden brengt uw arts een naald in nabij de splanchnicuszenuwen. Dit gebeurt via uw rug. Via de naald spuit de arts contrastvloeistof in om de positie van de naald te controleren. Daarna spuit hij de behandelvloeistof (medicatie) in rondom het zenuwnetwerk.

Het kan ook zijn dat u in plaats van medicatie via de naald een warmtebehandeling (RF-behandeling) krijgt. Bij beide manieren worden uw zenuwen voor langere tijd geblokkeerd.

Wat is het resultaat van de behandeling?

U kunt pas na een of twee dagen het resultaat van de blokkade voelen. De meeste patiënten voelen na de blokkade duidelijk minder pijn. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan. Als het nodig is, kunnen we de behandeling nog een keer doen. In een aantal gevallen is een andere behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: