Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Splanchnicusblokkade

Een splanchnicusblokkade is een behandeling tegen pijn. U heeft samen met uw arts besloten deze behandeling krijgt.

Wat is een splanchnicusblokkade?

De splanchnicuszenuwen zijn de gevoelszenuwen van buikorganen. Dit zenuwnetwerk in de bovenbuik wordt in medische termen ‘plexus coeliacus’ genoemd. Deze zenuwen zijn met een naald makkelijk te bereiken. Bij een splanchnicusblokkade blokkeren we de zenuwen net boven het middenrif. Hierdoor voelt u minder pijn.

Voor wie is de splanchnicusblokkade bedoeld?

De splanchnicusblokkade is bedoeld voor patiënten die maagkanker, leverkanker of alvleesklierkanker hebben en daarnaast veel pijn in de bovenbuik. Ook als u een chronische ontsteking van de alvleesklier heeft, kan een splanchnicusblokkade uw pijn verminderen.

Soms voeren we deze behandeling uit bij patiënten die chronische pijn in de bovenbuik hebben die niet door kanker wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld na een operatie.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, in Rijnstate Elst. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de verkoeverkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe verloopt de behandeling?

Meestal wordt eerst een proefblokkade uitgevoerd. Dit houdt in dat uw arts een lokaal verdovingsmiddel inspuit om te kijken of het werkt. Heeft de proefblokkade een goed resultaat, dan krijgt u na een proefperiode de echte behandeling.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten en vindt meestal plaats op de operatiekamer. U krijgt een plaatselijke verdoving en een roesje (sedatie) via een infuus. Een sedatiepraktijkspecialist voert deze sedatie uit. We bellen u hiervoor van tevoren voor een screening van uw gezondheid en de sedatie wordt met u besproken.

Tijdens de behandeling ligt u op uw buik. Met röntgenbeelden brengt uw arts een naald in nabij de splanchnicuszenuwen. Dit gebeurt via uw rug. Via de naald spuit de arts contrastvloeistof in om de positie van de naald te controleren. Daarna spuit hij de behandel­vloeistof (medicatie) in rondom het zenuwnetwerk.

Het kan ook zijn dat u een warmtebehandeling (RF-behandeling) krijgt in plaats van medicatie via de naald. Bij beide manieren worden uw zenuwen voor langere tijd geblokkeerd.

Wat is het resultaat van de behandeling?

U kunt pas na 1 of 2 dagen het resultaat van de blokkade voelen. De meeste patiënten voelen na de blokkade duidelijk minder pijn. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan. Als het nodig is, kunnen we de behandeling nog een keer doen. In een aantal gevallen is een andere behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: