Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Spinale pijnbestrijding bij oncologie

Uw behandelend pijnspecialist heeft met u afgesproken om te starten met spinale pijnbestrijding. Hier leest u meer informatie over deze behandeling.

Soms helpt een behandeling met tabletten en/of pleisters niet genoeg tegen pijn bij kanker. Ook kan het voorkomen dat deze behandeling vervelende bijwerkingen geeft. Daarnaast kan het zwaar zijn om veel pijnstillers te slikken. Een andere mogelijkheid voor behandeling van pijn bij kanker is spinale pijnbestrijding.

Wat is spinale pijnbestrijding?

Het wervelkanaal wordt ook wel spinale kanaal genoemd. In het spinale kanaal bevindt zich het ruggenmerg, dat wordt omspoeld door het hersenvocht (liquor) en wordt omsloten door het hersenvlies. De ruimte tussen hersenvlies en ruggenmerg is de intrathecale (intradurale) ruimte. De epidurale ruimte bevindt zich hier net buiten. Bij spinale pijnbestrijding plaatst de pijnspecialist een dunne katheter (buisje) in de rug. Via deze katheter krijgt u steeds pijnmedicatie (meestal morfine in combinatie met andere pijnstillers) via een infusiepompje. Voor het inbrengen van de katheter en het instellen van de infusiepomp wordt u een paar dagen opgenomen in Rijnstate in Arnhem.

Spinale pijnbestrijding wordt toegepast om pijn te verminderen. Het helpt niet tegen andere (lichamelijke) klachten door uw ziekte. We kunnen als het nodig is ook andere leden van het Consultteam Ondersteunende & Palliatieve Zorg inschakelen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: