Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Spaanse kraag

Een Spaanse kraag (parafimosis) kan ontstaan als de voorhuid over de eikel schiet en vervolgens niet meer terug wil omdat die te nauw is. De bloedcirculatie in de voorhuid raakt dan verstoord, waardoor zij opzwelt. Dit is erg pijnlijk. Men noemt dit Spaanse kraag omdat het lijkt op de brede, gesteven kragen van historische Spaanse hoogwaardigheidsbekleders.

Spaanse kraag met een vernauwde voorhuid

Bij een Spaanse kraag kan er ook sprake zijn van een vernauwde voorhuid. In tegenstelling tot bij een vernauwde voorhuid (phimosis) is het is hierbij gelukt om de voorhuid terug te schuiven over de eikel maar het lukt vervolgens niet meer om de voorhuid in zijn normale positie terug te krijgen. De voorhuid blijft dan achter de eikel klem zitten en zwelt daar nog verder op.

Oorzaken

Een Spaanse kraag ontstaat als er sprake is van een vernauwde voorhuid of door ontstekingen.

Behandeling

Door de zwelling kan de bloedtoevoer naar de eikel worden afgekneld. Hierdoor kan afstervend weefsel (gangreen) ontstaan of kunnen er andere blijvende beschadigingen optreden. Daarom is onmiddellijke medische hulp noodzakelijk. Meestal lukt het de arts om de voorhuid weer terug te schuiven over de eikel. Als er sprake is van een ontsteking wordt er aansluitend antibiotica voorgeschreven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: