Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Slokdarm-echocardiografie onder een roesje

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een onderzoek krijgt van uw hart. Dit onderzoek noemen we slokdarm-echocardiografie. Tijdens het onderzoek brengen we u in een lichte slaap. Hier leest u meer over dit onderzoek. 

Wat is een slokdarm-echocardiografie? 

Bij een slokdarm-echocardiografie bekijken we uw hart vanuit uw slokdarm. Dit onderzoek doen we als een normale echo van het hart niet genoeg informatie geeft. Via een slang in uw slokdarm worden geluidsgolven naar uw hart gezonden. Hiermee worden bewegende beelden gemaakt van uw hart en grote vaten rondom uw hart. Tijdens dit onderzoek bent u in lichte slaap door een roesje. Een slokdarm-echocardiogram onder een roesje gebeurt op de afdeling Eerste Hart Hulp.

Hoe bereidt u zich voor op het onderzoek? 

Het is belangrijk dat u voor dit onderzoek nuchter bent.
Dit betekent dat u een aantal uren voor het onderzoek niet mag eten en drinken. Als u in de ochtend een afspraak heeft voor het onderzoek, mag u vanaf 24.00 uur niets meer eten of drinken. Als het onderzoek ’s middags gebeurt, mag u ontbijten tot 8.00 uur ‘s ochtends. Dit moet een licht ontbijt zijn. Daarna mag u niets meer eten drinken. U mag uw medicijnen thuis tot een uur voor het onderzoek innemen met een klein slokje water.

U hoeft geen pyjama mee te nemen.

Zorg er voor dat iemand u naar het ziekenhuis brengt en weer ophaalt. Als u wilt mag deze persoon ook blijven wachten terwijl u opgenomen bent.
Heeft u een trombosedienstkaart en/of een overzicht van uw medicijnen? Neem deze dan mee.

Hoe gaat het onderzoek? 

U meldt zich op de afgesproken tijd op afdeling A4. Hier mag u zich melden bij de balie. We brengen u dan naar de Eerste Hart Hulp.

De verpleegkundige brengt u naar uw kamer en sluit u aan op een monitor. Hij of zij maakt een ECG (hartfilmpje) en meet uw bloeddruk en temperatuur. Ook prikt de verpleegkundige een infuusnaaldje in uw arm.

Een cardioloog doet het onderzoek met hulp van de laborant. U wordt aangesloten op het echoapparaat en uw keel wordt verdoofd met een spray. De cardioloog geeft u via het infuusnaaldje in uw arm een slaapmiddel. Hierdoor gaat u kort slapen. Dit noemen we een roesje. Ook krijgt u van de verpleegkundige wat extra zuurstof via een kapje op uw mond. Als u in slaap bent, brengen we via uw mond voorzichtig een slang in uw slokdarm. Hiermee maken we de echobeelden van uw hart.

Wat gebeurt er na het onderzoek? 

Na het onderzoek blijft u ongeveer een uur in bed om goed wakker te worden. De eerste twee uur na het onderzoek mag u nog niet eten en drinken. U kunt zich dan namelijk verslikken door de verdoving. De verdovingsspray is na twee uur uitgewerkt. U kunt dan voorzichtig beginnen met koud water drinken. Als dit goed gaat, mag u weer gewoon eten en drinken.

Als u zich goed voelt en alle controles er goed uit zien, dan mag u naar huis. U mag niet zelf autorijden, in verband met het roesje dat u heeft gekregen. Zorg er dus voor dat iemand u naar het ziekenhuis brengt en weer ophaalt.

Uw keel kan na het onderzoek wat geïrriteerd voelen. Dit is normaal. Er is een hele kleine kans dat er, bij het inbrengen van de slang, een beschadiging in uw slokdarm ontstaat. Als u klachten blijft houden, dan kunt u contact met ons opnemen. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 en 16.30 uur met de polikliniek Cardiologie via telefoonnummer 088 - 005 7789. Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met de afdeling Eerste Hart Hulp via telefoonnummer 088 - 005 6117.

Wanneer krijgt u de uitslag van het onderzoek? 

De cardioloog die bij het onderzoek aanwezig is vertelt u meestal de voorlopige uitslag. Tijdens uw eerstvolgende bezoek aan de polikliniek bespreekt uw eigen cardioloog de resultaten van het onderzoek met u.

Waar gebeurt het onderzoek? 

Een slokdarm-echocardiografie met een roesje gebeurt op de afdeling Eerste Hart Hulp, op afdeling A4.

Kunt u niet komen? 

Als u niet op uw afspraak kunt komen, laat dit ons dan minimaal 24 uur voor uw afspraak weten.

Heeft u vragen? 

U kunt altijd vragen stellen voor of na het onderzoek. Mocht u thuis nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Hartfunctie. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag.

Telefoonnummers 

Polikliniek Cardiologie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 7789
Afdeling Eerste Hart Hulp Rijnstate Arnhem: 088 - 005 6117

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: