1. Slikteam
Slikstoornissen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Slikteam

Rijnstate beschikt over een multidisciplinair slikteam om slikstoornissen (dysfagie) te onderzoeken. Bij onbegrepen klachten kan dit onderzoek diagnostische informatie opleveren.

Welke patiëntgroepen?

Het team richt zich op het onderzoeken van slikproblemen bij:

  • patiënten met een neurologische aandoening (zoals na een beroerte, bij een aangeboren afwijking of bij een spierziekte);
  • oncologische patiënten (oncologie van het hoofd-/halsgebied);
  • patiënten met slikproblemen door veroudering;
  • kinderen met eet- en slikproblemen;
  • patiënten met onbegrepen slikklachten.

Onderzoek

Met logopedisch, naso-endoscopisch onderzoek en/of radiologisch slikonderzoek wordt bij de patiënt gekeken wat er mis gaat tijdens en wat er goed gaat in de slikbeweging. Bij radiologisch onderzoek maakt een logopedist samen met de radioloog een röntgenfilmpje tijdens het slikken van voedsel of tijdens het drinken, zodat de slikbeweging precies in beeld komt. Uit het slikonderzoek volgt een advies voor verdere behandeling.

Multidiscipinair team

Het multidisciplinaire slikteam in Rijnstate Arnhem bestaat uit twee radiologen, twee physician assistants, vier logopedisten, twee KNO-artsen en (sinds kort) één MDL-arts. Het onderzoek gebeurt na doorverwijzing van de specialist, bijvoorbeeld de neuroloog of KNO-arts. Als huisarts krijgt u de terugkoppeling over het onderzoek via de behandelend specialist van uw patiënt of via de logopedist van het slikteam.

Logopedist in gesprek met een patiënt

Meer informatie

Hier vindt u folders, filmpjes en/of websites.