Slikstoornissen
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Slikteam

Rijnstate heeft een slikteam om problemen met slikken te onderzoeken. De medische term hiervoor is dysfagie. Het slikteam bestaat uit zorgverleners van verschillende specialismen. Het team helpt om een diagnose te stellen bij patiënten die problemen hebben met slikken.

Voor wie?

Het team richt zich op slikproblemen bij:

  • patiënten met een neurologische aandoening (zoals na een beroerte, bij een aangeboren afwijking of bij een spierziekte);
  • patiënten die hoofd-/halskanker hebben;
  • oudere patiënten met slikproblemen;
  • kinderen met eet- en slikproblemen;
  • patiënten met onbegrepen slikklachten.

Welke onderzoeken doet het slikteam?

Met logopedisch, naso-endoscopisch onderzoek en/of radiologisch slikonderzoek kijken we wat er mis gaat en wat er goed gaat in de slikbeweging. Bij radiologisch onderzoek maakt een logopedist samen met de radioloog een röntgenfilmpje tijdens het doorslikken van eten of tijdens het drinken, zodat de slikbeweging precies in beeld komt. Uit het slikonderzoek volgt een advies voor de behandeling.

Multidisciplinair team

Het multidisciplinaire slikteam in Rijnstate Arnhem bestaat uit twee radiologen, twee physician assistants, vier logopedisten, twee KNO-artsen en één MDL-arts. Een specialist zoals een neuroloog of KNO-arts kan u naar het slikteam verwijzen. Uw specialist of de logopedist van het slikteam stuurt de uitslag van de onderzoeken ook naar uw huisarts. 

Logopedist in gesprek met een patiënt
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via:

Komt u op bezoek bij uw naaste?

Draag dan een mondneusmasker.

De mondneusmaskers zijn gratis te verkrijgen bij de hoofdingang van ons ziekenhuis en op alle verpleegafdelingen.

Namens onze patiënten: dank voor uw medewerking!