Aandoening, behandeling en onderzoek
Mevrouw krijgt oogdruppels

Slijmvliesuitgroei

Wat is slijmvliesuitgroei?

Men spreekt van slijmvliesuitgroei of een pterygium als het slijmvlies dat het wit van het oog bedekt in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Hierdoor kan het zien belemmerd worden, soms zelfs dubbelbeelden geven. Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog.

Klachten

In de meeste gevallen heeft men geen last van het pterygium. Soms is er sprake van een chronische irritatie en wordt het oog rood aan de kant van het pterygium. De doorgroei kan echter tot of over de pupilrand heengaan. Door deze groei of door veranderde hoornvlieskromming kan het zien verminderd zijn.

Risicogroepen

Tot nu toe is er nooit een echte oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat ultraviolet licht een rol speelt, omdat het pterygium in zonnige klimaten vaker voorkomt. Ook chronische irritatie van de ogen in een stoffige en droge omgeving lijkt een oorzaak.

Behandeling

Als het oog geïrriteerd is geraakt (door zonlicht, wrijven, zwemmen of ontsteking van het pterygium), kan het nodig zijn te behandelen met kunsttranen of ontstekingsremmende druppels. Bij groei over het hoornvlies en zeker bij groei naar de pupilrand is het nodig een operatieve correctie toe te passen. Het moet voorkomen worden dat het pterygium over de pupilrand groeit.

Aanvullende behandelingen

Aanvullende behandeling kan bestaan uit transplantaat van conjunctiva, bestraling van het geopereerde gebied, toediening van littekenremmers in het operatiegebied of een lamellair hoornvlies transplantaat (als de bewegelijkheid van het oog is verminderd). Ondanks deze behandeling kan in sommige gevallen toch weer een pterygium terug komen. Contactlenzen mogen niet meer worden gedragen. 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: