Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Slaapapneuonderzoek: polygrafie

U heeft in overleg met uw arts besloten een slaaponderzoek te laten doen. Dit onderzoek heet een polygrafie. In deze folder leest u meer over dit onderzoek en hoe u zich kunt voorbereiden.

Wat is een polygrafie? 

Tijdens een polygrafie meten we uw ademhaling, het zuurstofgehalte van uw bloed en de houding waarin u ligt. Met het onderzoek registreren wij uw slaapgedrag. Wij vragen u deze informatie goed en aandachtig door te lezen, zodat het onderzoek zo goed mogelijk verloopt. 

Voor het onderzoek 

Hoe bereidt u zich voor? 

  • Vul de vragenlijst in die klaarstaat op Mijn Rijnstate. U kunt inloggen met uw DigiD met controle via de DigiD-app of sms.
  • De meetapparatuur mag niet op de blote huid worden geplaatst en wordt op een T-shirt aangesloten. Draag daarom voor het onderzoek een schoon T-shirt.
  • Draag op één ringvinger geen nagellak of kunstnagel. Dit heeft te maken met het aanbrengen van de meetapparatuur.
  • U kunt u een beha aanhouden als u dat liever heeft. Houd er wel rekening mee dat u die avond ook in deze kleding gaat slapen.
  • U mag u uw medicijnen gewoon blijven gebruiken, behalve als de arts iets anders aangeeft.
  • Als u gewend bent alcohol te drinken, dan mag dit ook tijdens het onderzoek.
  • Als u een CPAP-apparaat heeft, neem dan uw masker en de slang mee. Het CPAP-apparaat zelf kunt u thuis laten. 

Waar meldt u zich?

In de afspraakbrief staat waar u zich mag melden.

Het onderzoek 

Vastmaken van de meetapparatuur 

Op de Longfunctieafdeling brengt de longfunctiemedewerker de meetapparatuur voor het slaaponderzoek bij u aan. De meetapparatuur wordt op uw T-shirt vastgemaakt, op uw bovenlichaam, onderarm en vinger (zie de afbeelding hieronder).

U krijgt elastische banden om uw borst en buik, een neusbrilletje in de neus en een sensor (meetinstrument) aan uw vinger. De slaaprecorder zetten we op uw linker- of rechteronderarm (welke arm voor u het prettigst is) vast. Het duurt ongeveer 20 minuten om de meetapparatuur vast te zetten. Daarna mag u naar huis.

Zo doet u thuis zelf het neusbrilletje in, 1 uur voordat u naar bed gaat

 

Zolang u de apparatuur draagt, mag u niet douchen. Ook mag de hand met de sensor aan de vinger niet nat of vuil worden. Daarnaast is het belangrijk dat u geen activiteiten doet waarbij u gaat zweten.

De ochtend na het onderzoek brengt u de apparatuur terug bij de receptie van Rijnstate (dezelfde locatie). Het is belangrijk dat u dit op tijd doet. 

Het vastmaken van de apparatuur gebeurt in de middag. 

  • Van maandag t/m vrijdag van 13:30-16:20 uur.

Verwijderen van de meetapparatuur 

Tijdens het aanbrengen van de apparatuur geeft de longfunctiemedewerker uitleg over hoe u hem verwijdert. Deze uitleg krijgt u ook op papier mee naar huis, in de enveloppe dat u mee krijgt.

De volgende ochtend verwijdert u bij het opstaan direct alle meetinstrumenten van uw lichaam volgens deze instructie. De plaktape, elastieken banden en neusbril gooit u weg. De apparatuur levert u in, in de enveloppe, zoals dit op de instructiefoto staat aangegeven. 

Hoe levert u de meetapparatuur in?

moet de enveloppe met de spullen dezelfde dag inleveren. Dit kan alleen bij de receptie van de locatie waar de apparatuur bij u is aangesloten.

  • Op werkdagen levert u de meetapparatuur uiterlijk in vóór 9.30 uur.
  • Wordt de meetapparatuur op vrijdag aangesloten? Dan levert u het in op zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur. 
    Mocht de hoofdingang gesloten zijn, dan kunt u aanbellen. Het kan even duren voor de deur geopend wordt.

De spullen die u meekrijgt zijn erg duur. Behandel al deze spullen zorgvuldig en volgens de instructies. Geef ze nooit aan anderen. Kosten die ontstaan door niet op tijd terugbrengen of onvoorzichtig handelen kunnen wij in rekening brengen. 

Risico's en complicaties 

Bij een slaaponderzoek is geen hogere kans op complicaties. 

Na het onderzoek 

Uitslag 

U krijgt de uitslag van het slaaponderzoek bij uw volgende bezoek aan de longarts. We kunnen deze afspraak vervroegen als het slaaponderzoek daar reden voor geeft. In dat geval bellen we u hiervoor. 

De longarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgende bezoek aan het Slaapcentrum. We meten de resultaten van de apparatuur zorgvuldig. Toch kan er iets misgaan tijdens het slaaponderzoek, waardoor de uitslag niet betrouwbaar is. De longarts kan dan besluiten om het onderzoek opnieuw te laten doen. Wij sturen u dan een nieuwe afspraak voor het onderzoek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: