Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Slaapapneuonderzoek: polygrafie

U heeft in overleg met uw arts besloten een slaaponderzoek te laten doen. Tijdens dit onderzoek worden onder andere uw ademhaling, het zuurstofgehalte van uw bloed en de houding waarin u ligt gemeten. Met het onderzoek registreren wij uw slaapgedrag. In het belang van het onderzoek verzoeken wij u deze informatie zorgvuldig door te lezen.

Voorbereiding thuis 

 • Wij verzoeken u de vragenlijst in te vullen die klaar staat op www.rijnstate.nl/mijnrijnstate. U kunt inloggen met uw DigiD.
 • De meetapparatuur mag niet op de blote huid geplaatst worden en wordt op een T-shirt aangesloten. Wij verzoeken u daarom een schoon T-shirt te dragen met een ruime halsopening.
 • In verband met het aanbrengen van de meetapparatuur verzoeken wij u om op één ringvinger geen nagellak of kunstnagel te dragen.
 • Als u dat wilt, kunt u een BH aanhouden. Houdt u er wel rekening mee dat dit de kleding is waarmee u die avond gaat slapen.
 • Tenzij de arts anders aangeeft, mag u uw medicijnen gewoon blijven gebruiken.
 • Als u gewend bent alcohol te drinken, dan mag dit.
 • Als u in het bezit bent van een CPAP-apparaat, neemt u uw masker en de slang mee. Het CPAP-apparaat zelf kunt u thuis laten.

Onderzoek 

Aankoppelen meetapparatuur 

Op de longfunctieafdeling van Rijnstate Velp brengt de longfunctiemedewerker de meetapparatuur voor het slaaponderzoek bij u aan. De meetapparatuur wordt bevestigd op uw t-shirt op uw bovenlichaam, onderarm en vinger (zie plaatje). U krijgt elastische banden om de borst en buik, een neusbrilletje onder de neus en een sensor aan uw vinger. Op borst en hals worden sensoren geplakt. Het opnamekastje wordt op de onderarm van uw keuze bevestigd. Het aanbrengen duurt ongeveer twintig minuten. Hierna mag u naar huis.

Gedurende de tijd dat u de apparatuur draagt, mag u niet douchen en de hand met de sensor aan de vinger mag niet nat of vuil worden. Ook is het belangrijk dat u geen activiteiten onderneemt waarbij u transpireert. De volgende ochtend brengt u de apparatuur terug bij de receptie van Rijnstate Velp. Het is belangrijk dat u dit op tijd doet.

Aankoppelen vindt plaats aan het eind van de middag of begin van de avond. Afspraken worden gemaakt op dinsdag, woensdag of vrijdag tussen 14.30 en16.30 uur en op maandag of donderdag tussen 17.30 en 19.50 uur. 

Afkoppelen meetapparatuur 

Tijdens het aanbrengen van de apparatuur krijgt u van de longfunctiemedewerker uitleg over het afkoppelen. Deze uitleg krijgt u ook schriftelijk mee naar huis. De volgende ochtend kunt u bij het opstaan direct alle apparatuur volgens de schriftelijke instructie van uw lichaam verwijderen. De plaktape en neusbril mag u weggooien.

Inleveren meetapparatuur 

Inleveren van alle spullen moet dezelfde dag gebeuren en kan alleen bij de receptie (hoofdingang) van Rijnstate Velp. 

 • Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag levert u de meetapparatuur uiterlijk in voor 8.45 uur.
 • Op zaterdag kunt u de meetapparatuur tussen 6.00 en 18.00 uur inleveren. Hiervoor belt u aan, want de hoofdingang is dan gesloten. Het kan even duren voordat de deur geopend wordt.

Wilt u alle spullen zorgvuldig volgens de instructie behandelen en niet aan derden geven. Kosten die ontstaan door niet tijdig retour brengen of onzorgvuldig handelen kunnen wij in rekening brengen. 

Complicaties tijdens en vlak na het onderzoek 

Bij een slaaponderzoek is er geen verhoogde kans op complicaties.

Uitslag 

Afhankelijk van de uitkomsten van het slaaponderzoek is het mogelijk dat uw afspraak bij de longarts wordt verplaatst. U krijgt hiervan telefonisch bericht.

De longarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u bij uw bezoek aan het Slaapcentrum. Ondanks zorgvuldig aanmeten van de apparatuur kan er tijdens het slapen iets misgaan waardoor de uitslag niet betrouwbaar is. De longarts kan dan besluiten om het onderzoek opnieuw te doen. Wij sturen u dan een nieuwe afspraak voor het onderzoek.

Vragen? 

Deze informatie is een aanvulling op de mondelinge informatie die u krijgt, zodat u thuis alles nog eens rustig door kunt lezen. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met de afdeling Longfunctie. 

Contact 

Heeft u een afspraak gekregen voor een slaaponderzoek op een datum of tijdstip dat u niet schikt, dan kunt u de afspraak wijzigen. Hiervoor kunt u tussen 8.30 en 17.00 uur bellen met de afdeling Longgeneeskunde via telefoonnummer 088 - 005 7790.

Bereikbaarheid afdeling Longfunctie: 

 • Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
  Telefoonnummer: 088 - 005 7790
 • Maandagavond en donderdagavond van 17.00 tot 20.00 uur.
  Telefoonnummer: 088 - 005 5047

Bezoekadres: 

Rijnstate Velp
Pres. Kennedylaan 100
6883 AZ Velp

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: