Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Slaapapneuonderzoek: polygrafie

U heeft in overleg met uw arts besloten een slaaponderzoek te laten doen. Dit onderzoek heet een polygrafie. Hier leest u meer over dit onderzoek. 

Wat is een polygrafie? 

Tijdens een polygrafie worden onder andere uw ademhaling, het zuurstofgehalte van uw bloed en de houding waarin u ligt gemeten. Met het onderzoek registreren wij uw slaapgedrag. Wij vragen u deze informatie zorgvuldig door te lezen, zodat het onderzoek zo goed mogelijk verloopt. 

Voor het onderzoek 

Hoe bereidt u zich voor? 

 • Vul de vragenlijst in die klaarstaat op Mijn Rijnstate. U kunt inloggen met uw DigiD met verificatie via de DigiD-app of sms.
 • De meetapparatuur mag niet op de blote huid geplaatst worden en wordt op een T-shirt aangesloten. Draag daarom voor het onderzoek een schoon T-shirt met een ruime halsopening.
 • Draag op één ringvinger geen nagellak of kunstnagel. Dit in verband met het aanbrengen van de meetapparatuur.
 • Als u dat wilt, kunt u een BH aanhouden. Houd er rekening mee dat u die avond ook in deze kleding gaat slapen.
 • U mag u uw medicijnen gewoon blijven gebruiken, behalve als de arts iets anders aangeeft.
 • Als u gewend bent alcohol te drinken, dan mag dit ook tijdens het onderzoek.
 • Als u een CPAP-apparaat heeft, neem dan uw masker en de slang mee. Het CPAP-apparaat zelf kunt u thuis laten. 

Waar meldt u zich?
U meldt zich op de Longfunctieafdeling in Rijnstate Velp. 

Het onderzoek 

Aankoppelen van de meetapparatuur 

Op de Longfunctieafdeling brengt de longfunctiemedewerker de meetapparatuur voor het slaaponderzoek bij u aan. De meetapparatuur wordt bevestigd op uw T-shirt op uw bovenlichaam, onderarm en vinger (zie afbeelding). U krijgt elastische banden om uw borst en buik, een neusbrilletje in de neus en een sensor (meetinstrument) aan uw vinger. De slaaprecorder bevestigen we op uw linker- of rechteronderarm, naar uw keuze. Het aanbrengen van de meetapparatuur duurt ongeveer twintig minuten. Daarna mag u naar huis.
Gedurende de tijd dat u de apparatuur draagt, mag u niet douchen. Ook mag de hand met de sensor aan de vinger niet nat of vuil worden. Daarnaast is het belangrijk dat u geen activiteiten onderneemt waarbij u gaat zweten. De ochtend na het onderzoek brengt u de apparatuur terug bij de receptie van Rijnstate Velp. Het is belangrijk dat u dit op tijd doet. 

Aankoppelen van de apparatuur gebeurt aan het eind van de middag of het begin van de avond. U kunt hiervoor een afspraak maken op: 

 • dinsdag, woensdag of vrijdag tussen 14.30 en 16.30 uur
 • op maandag of donderdag tussen 17.30 en 19.50 uur 
Zo doet u thuis zelf het neusbrilletje in, 1 uur voordat u naar bed gaat

Afkoppelen van de meetapparatuur 
Tijdens het aanbrengen van de apparatuur krijgt u van de longfunctiemedewerker uitleg over het afkoppelen. Deze uitleg krijgt u ook op papier mee naar huis in het doosje dat u heeft gekregen. De volgende ochtend verwijdert u bij het opstaan direct alle apparatuur van uw lichaam, volgens deze instructie. De plaktape, elastieken banden en neusbril gooit u weg. De apparatuur levert u in, in het doosje, zoals dit op de instructiefoto staat aangegeven. 

Hoe levert u de meetapparatuur in? 
U moet het doosje met de spullen dezelfde dag inleveren. Dit kan alleen bij de receptie (hoofdingang) van Rijnstate Velp. 

 • Op werkdagen levert u de meetapparatuur uiterlijk in vóór 9.30 uur.
 • Wordt de meetapparatuur op vrijdag aangesloten? Dan levert u de apparatuur in op zaterdag tussen 6.00 en 18.00 uur. Bel even aan, want de hoofdingang is dan gesloten. Het kan even duren voor de deur geopend wordt. 

De spullen die u meekrijgt zijn kostbaar. Behandel al deze spullen zorgvuldig en volgens de instructies. Geef spullen nooit aan anderen. Kosten die ontstaan door niet op tijd terugbrengen of onzorgvuldig handelen kunnen wij in rekening brengen. 

Risico's en complicaties 

Bij een slaaponderzoek is geen verhoogde kans op complicaties. 

Na het onderzoek 

Uitslag 

De uitslag van het slaaponderzoek krijgt u bij uw volgende bezoek aan de longarts. Naar aanleiding van het slaaponderzoek kan deze afspraak vervroegd worden. U krijgt hiervan telefonisch bericht. 
De longarts bespreekt de uitslag van het onderzoek met u tijdens uw volgende bezoek aan het Slaapcentrum. De apparatuur wordt zorgvuldig aangemeten. Toch kan er iets misgaan tijdens het slaaponderzoek waardoor de uitslag niet betrouwbaar is. De longarts kan dan besluiten om het onderzoek opnieuw te laten doen. Wij sturen u dan een nieuwe afspraak voor het onderzoek.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: