Behandeling
Slaapapneu gesprek arts patient slaapmasker

Slaapmasker

Een licht, matig en vooral een ernstig slaapapneu (OSA) kan worden behandeld met een slaapmasker. Dit is de meest gebruikte behandeling voor slaapapneu en werkt vrijwel altijd.

Hoe werkt het slaapmasker?

Via een slaapmasker en een slang wordt kamerlucht met hoge druk in de neus en keel geblazen. Door deze hoge luchtdruk blijft de keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen. Doordat er geen apneus meer optreden, blijft het zuurstofgehalte van het bloed goed. Er is dan geen gevaar meer voor hart en hersenen. De meeste mensen slapen veel beter met een slaapmasker en zijn overdag weer fit en uitgerust.

Slaapmasker arts en patient

Bekijk een filmpje over het gebruik van het slaapmasker.

Als de longarts denkt dat het slaapmasker een goede behandeling voor u is, krijgt u het CPAP-apparaat direct mee naar huis. De CPAP-deskundige past het apparaat voor u aan en legt u uit hoe het werkt. In de aanpassingsperiode krijgt u begeleiding van de verpleegkundig specialist OSA en OSA-verpleegkundige, die in het Slaapcentrum in Velp werkt. Lees meer in de folder Verpleegkundig specialist OSA.

Proefperiode

De eerste maanden krijgt u het CPAP-apparaat op proef. Tijdens deze proefperiode bekijkt de verpleegkundige of de verpleegkundig specialist, samen met u of:

  • u het CPAP-apparaat goed kunt verdragen;
  • het masker goed past of dat u een ander masker nodig heeft;
  • u last heeft van bijwerkingen door de CPAP-therapie en wat hier aan gedaan kan worden;
  • u problemen heeft met de bevochtiger;
  • u minder last heeft van slaperigheid overdag.

Tijdens de proefperiode is het mogelijk om uw CPAP-apparaat op afstand uit te lezen via wifi. Zo kunnen we zien of het aantal apneus afneemt. Als het nodig is passen we de druk van het CPAP-apparaat aan. In sommige gevallen is het nodig om een nieuw slaaponderzoek te doen. Als de proefperiode succesvol is verlopen, kunt u het apparaat blijven gebruiken. De CPAP-therapie wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.

Controle

Na de proefperiode komt u meestal op de volgende momenten op controle:

  • Het eerste jaar één keer per half jaar bij de verpleegkundig specialist;
  • Na het eerste jaar een jaarlijkse controle door de verpleegkundig specialist;
  • Het slaaponderzoek wordt op indicatie herhaald als CPAP goed is ingesteld.

Natuurlijk kunt u als u dat wilt ook extra afspraken maken bij de longarts of de verpleegkundig specialist.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: