Behandeling
Slaapapneu gesprek arts patient slaapmasker

Operaties op KNO-gebied

Bij licht tot matig slaapapneu kan een operatie een oplossing zijn. Als deze operaties worden verricht in het kader van een slaapapneusyndroom vergoed de zorgverzekeraar de ingreep.

Verkleinen van het zachte verhemelte en/of het verwijderen van de keelamandelen

Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose. U wordt enkele dagen (meestal twee) opgenomen in het ziekenhuis. Het nadeel van deze ingreep is dat u na de operatie vrij veel pijn heeft en tien tot veertien dagen (ook wel eens langer) niet kunt werken.

Verkleinen van het zachte verhemelte, keelamandelen en/of tongbasis door middel van hoogfrequente energie

Deze operatie vindt plaats onder algehele narcose. Met een elektrode wordt het weefsel van het verhemelte, de keelamandelen en/of de tongbasis door middel van hoogfrequente energie verhit. Hierdoor treedt na enige tijd littekenvorming op. Het weefsel verschrompelt (wordt stugger) en kan niet meer meetrillen. Deze behandeling is vrijwel pijnloos en vindt doorgaans in dagopname plaats. De dag na de behandeling kunt u uw dagelijkse activiteiten meestal weer hervatten.

Operatief naar elkaar toe brengen en hechten van het tongbeen en het schildkraakbeen

Het doel van de operatie is dat de tong naar voren wordt gehouden, zodat deze tijdens de slaap de luchtweg niet meer kan blokkeren. De operatie wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Over het algemeen treden er weinig problemen op. Meestal kunt u de volgende dag weer naar huis. Wij adviseren om veertien dagen niet te werken zodat de wond goed kan genezen.

Behandeling bij neusverstopping

Neusverstopping kan snurken veroorzaken. Maar ook kunnen problemen van neusverstopping het gebruik van een slaapmasker verhinderen. Deze neusverstoppingproblemen kunnen vaak operatief worden verholpen. Het kan gaan om een scheef neustussenschot, een zwelling van de onderste neusschelpen, neuspoliepen of bijvoorbeeld een allergie (voor huisstofmijt, pollen, harige huisdieren). Deze behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed.

Meestal blijven patiënten met slaapapneu die onder narcose zijn geopereerd uit voorzorg één nacht ter observatie op de afdeling Medium Care (MC).

Meer informatie vindt u in de folder Snurken en slaapapneu.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: