Slaapapneu
Slaapapneu gesprek arts patient slaapmasker

Behandeling

De behandeling van slaapapneu is gericht op het wegnemen of sterk verminderen van de klachten van slaperigheid overdag en het verminderen van de apneus tijdens het slapen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt onder andere af van de ernst van de slaapapneu.

Positietrainer

De positietrainer is een apparaatje voor mensen met licht slaapapneu, die ademstops krijgen als ze op de rug liggen. U draagt dit apparaatje net onder uw borst. Het geeft telkens een trilling af als u op de rug ligt te slapen, behalve als u in diepe slaap bent. Op die manier verstoort het apparaatje uw slaap niet. Zo traint u om vaker op de zij te liggen.

Gebitsbeugel/snurkbeugel

Een gebitsbeugel bestaat uit twee plaatjes over de onder- en boventanden en kan helpen bij een licht tot matig slaapapneusyndroom. De beugel zorgt ervoor dat uw onderkaak iets naar voren komt, zodat er meer ruimte ontstaat in de keelholte.

Slaapmasker

Een matig en ernstig slaapapneu kan worden behandeld met een slaapmasker (CPAP). Deze behandeling vindt het meest plaats bij slaapapneu en werkt bijna altijd. Het masker blaast kamerlucht met hoge druk via een slang en een (neus-)masker in uw neus en keel. Door deze hoge luchtdruk blijft uw keel open en kunnen er geen apneus meer optreden. Ook het snurken is dan verdwenen.

Operaties op KNO-gebied

Ook kan een operatie een oplossing zijn. Er zijn verschillende operatiemogelijkheden:

  • Het verkleinen van het zachte verhemelte en/of verwijderen van de keelamandelen.
  • Het verkleinen van het zachte verhemelte, de keelamandelen en/og tongbasis door middel van hoogfrequentie energie.
  • Het operatief naar elkaar toebrengen en hechten van het tongbeen en het schildkraakbeen.
  • Het operatief oplossen van neusverstoppingproblemen.

Leefstijladviezen

Voor alle patiënten met slaapapneu is het belangrijk om algemene maatregelen te treffen. Met de volgende leefstijladviezen kunt u een licht obstructief slaapapneusyndroom verminderen:

  • Afvallen als u te zwaar bent.
  • Zorgen voor voldoende beweging.
  • Vermijden van alcoholgebruik twee uur voor het slapen gaan.
  • Stoppen met roken.
  • Zorgen voor een regelmatig leefpatroon.
  • Geen slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: