Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Sigmoïdscopie (klysma thuis)

U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u binnenkort een sigmoïdscopie ondergaat. Dit is een onderzoek van het laatste gedeelte van de dikke darm (sigmoïd). Tijdens dit onderzoek wordt een buigzame slang, de endoscoop, via de anus in de dikke darm gebracht. Aan het einde van de endoscoop zit een camera. Zo kan de medewerker die de sigmoïdscopie uitvoert (scopist) het slijmvlies van het sigmoïd bekijken. 

Voorbereidingen thuis 

Als u antistollingsmedicijnen (ook wel bloedverdunners genoemd) gebruikt, hoort u van uw behandelend arts wat u hiermee moet doen. Het is mogelijk dat u deze medicijnen tijdelijk niet mag gebruiken, omdat er een verhoogde kans op een bloeding kan ontstaan. Ascal (acetylsalicylzuur) is het enige antistollingsmedicijn waarmee u niet hoeft te stoppen. 

Als u onverwacht niet kunt komen, geef dit dan zo snel mogelijk door aan de afdeling Endoscopie in Arnhem via telefoonnummer 088 - 005 6800. 

Instructie darmvoorbereiding (Colex-klysma) 

Haal met meegekregen recept twee klysma’s bij uw apotheek. De eigen bijdrage hiervoor bedraagt ongeveer 2 euro.

Voorbereiding

U kunt uw gebruikelijke eetpatroon aanhouden tot aan het onderzoek.

Als het onderzoek in de ochtend plaatsvindt:

  • één klysma inbrengen de avond voor het onderzoek tussen 20.00 en 22.00 uur
  •  één klysma inbrengen 1 tot 2 uur voor het onderzoek

Als het onderzoek na 12.00 uur in de middag plaatsvindt:

  • één klysma inbrengen 4 uur voor het onderzoek
  • één klysma inbrengen 1 tot 2 uur voor het onderzoek

Het klysma houdt u ongeveer 5 tot 10 minuten in. Na elk klysma moet u gebruikmaken van het toilet.

Gebruiksaanwijzing Colex-klysma

 

HANDELING

Stap 1

Gebruik het klysma op kamertemperatuur. Leg een handdoek op uw bed.

Stap 2

Voor het inbrengen van het klysma gaat u op uw linkerzij met opgetrokken knieën op de gespreide handdoek liggen. Als u dat wilt, kunt u iemand vragen het klysma in te brengen.

Stap 3

Verwijder de beschermdop. Als u wilt kunt u wat extra vaseline op de tip aanbrengen.

Stap 4

Breng de canule voorzichtig in de anus.

Stap 5

Knijp het klysma samen tot vrijwel de gehele inhoud is ingebracht. Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal.

Stap 6

Trek het klysma voorzichtig terug.

Stap 7

Blijf op uw linkerzij liggen of ga zitten, staan of lopen tot voldoende aandrang ontstaat. Meestal duurt het krijgen van voldoende aandrang ongeveer 5 tot 10 minuten.

Stap 8

Ga bij voldoende aandrang of na maximaal 15 minuten naar het toilet om de vloeistof en de ontlasting kwijt te raken. Als u de de vloeistof eenmaal kwijt bent, hoeft u zich geen zorgen te maken over eventueel vocht- of ontlastingsverlies tijdens uw reis naar het ziekenhuis.

Bent u geen of nauwelijks ontlasting kwijtgeraakt, meld dit dan aan de verpleegkundige. Doe dit in het gesprek voorafgaand aan het onderzoek.

Voorbereiding in het ziekenhuis 

Neem bij ieder bezoek en/of onderzoek uw Rijnstatekaart mee. Zorg dat de gegevens op uw Rijnstatekaart kloppen. U meldt zich bij de aanmeldzuil van de afdeling Endoscopie, route 18.
Een verpleegkundige haalt u op in de wachtruimte en brengt u naar de kamer waar het onderzoek plaatsvindt. U wordt verzocht u van onderen uit te kleden. Daarna kunt u op de onderzoektafel gaan liggen op uw linkerzijde. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een scopist, geassisteerd door twee verpleegkundigen. 

Het onderzoek 

Uw anus en de slang worden met een verdovend glijmiddel ingesmeerd. Daarna wordt de slang via uw anus voorzichtig in de darm geschoven. Dit kan soms een drukkend en krampend gevoel geven. Via de slang wordt er wat lucht in de dikke darm geblazen om deze te ontplooien. Zo kan de scopist het slijmvlies van de darm beter bekijken. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten. 

Eventuele afwijkingen die de scopist kan zien, zijn: zweertjes, ontstekingen, bloedingen, vernauwingen, poliepen en gezwellen. Zo nodig haalt de scopist tijdens het onderzoek kleine stukjes weefsel (biopten) weg voor nader onderzoek. Dit is niet pijnlijk. Een enkele keer ontstaat hierna wat bloedverlies bij de ontlasting. Dit houdt vanzelf op; u hoeft u hier niet ongerust over te maken. In totaal duurt dit onderzoek en de voorbereiding daarop ongeveer twintig minuten. 

Na het onderzoek 

U kunt nog last hebben van darmkrampen en lucht in uw darmen. Het is raadzaam om na het onderzoek nog even gebruik te maken van het toilet, voordat u naar huis gaat. U kunt met eigen of openbaar vervoer naar huis gaan. De scopist verwerkt de bevindingen van het onderzoek in een digitaal verslag. Dit verslag wordt naar uw huisarts gestuurd. 

Complicaties 

Een sigmoïdscopie is over het algemeen een veilig onderzoek, waarbij complicaties zelden voorkomen. De belangrijkste complicatie die genoemd kan worden is een perforatie. De kans hierop is groter als de darmwand ernstig is ontstoken of als er slijtage in de vorm van divertikels (uitstulpingen) is. Als er sprake is van een perforatie, kunnen we dit in de meeste gevallen direct behandelen. In een enkel geval is een operatie noodzakelijk. Neem contact op met de afdeling Endoscopie of de Spoedeisende Hulp als u steeds meer buikpijn of last van bloedverlies krijgt. 

Uitslag 

Voordat u naar huis gaat krijgt u de uitslag mee op papier. Hier kunt u de uitslag en het verdere beleid in lezen. Als er biopten genomen zijn, krijgt u de uitslag hiervan bij uw volgende bezoek aan de polikliniek, telefonisch of per post via de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. 

Vragen 

Als u nog vragen heeft over het onderzoek, stelt u ze dan gerust aan de arts of de verpleegkundige voordat het onderzoek plaatsvindt. U kunt voor eventuele dringende vragen ook bellen naar de afdeling Endoscopie. 

Telefoonnummers 

  • Afdeling Endoscopie Rijnstate Arnhem: 088 - 005 6800 (tijdens kantooruren)
  • Maag-darm-leverspecialist: 088 - 005 8888 (via centrale)
  • Buiten kantooruren, via Spoedeisende Hulp: 088 - 005 6680

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: