Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sialometrie

Bij sommige reumatische ziekten kan de speekselproductie verminderen. Hierdoor krijgt u last van een droge mond. Samen met uw behandelend arts heeft u besloten dat u binnenkort een sialometrie krijgt. Hier vindt u meer informatie over dit onderzoek en leest u wat u kunt verwachten.

Wat is een sialometrie?

Een sialometrie is een onderzoek waarbij we de hoeveelheid speeksel meten die uw speekselklieren aanmaken. We bepalen de totale hoeveelheid speeksel die alle grote en kleine speekselklieren aanmaken.

Hoe bereidt u zich voor?

  • Vanaf twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten;
  • Vanaf een uur voor het onderzoek mag u alleen nog water drinken;
  • Vanaf een uur voor het onderzoek mag u niet meer op kauwgom kauwen;
  • Vanaf een uur voor het onderzoek mag u niet meer roken;
  • Vijf minuten voor het onderzoek gaat u rustig zitten.

Hoe verloopt het onderzoek?

We vragen u om vijf minuten lang niet te slikken. U laat het speeksel in uw mond afvloeien in een schaaltje. Probeer tijdens het onderzoek te ontspannen en beweeg uw tong en lippen zo min mogelijk. Daarna wegen we de hoeveelheid speeksel in het schaaltje en berekenen we de productie van speeksel in milliliters per minuut. We noemen dit de ongestimuleerde speekselproductie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: