Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sentinel node-onderzoek (schildwachtklierprocedure)

U heeft hoofd-halskanker. Bij de onderzoeken die we hiervoor doen, controleren we ook of uw hals lymfeklieruitzaaiingen heeft. Dit soort lymfeklieronderzoek noemen we ook de schildwachtklierprocedure. De schildwachtklierprocedure bestaat uit een onderzoek en een operatie. Na het onderzoek blijft u in het ziekenhuis, de operatie gebeurt de dag na het onderzoek. Bij de operatie verwijderen we de tumor in het hoofd-halsgebied en de geïdentificeerde schildwachtklieren.

Tijdens deze procedure onderzoeken we de ligging van een of meer schildwachtklieren. Deze klieren heten ook wel poortwachterklier of sentinel node. De schildwachtklier is een lymfeklier in het gebied waar de tumor ligt of lag. Lymfeklieren helpen afvalstoffen uit het lichaam op te ruimen en spelen een belangrijke rol in de afweer tegen ziekten en infecties. In dit stelsel komen vocht en cellen als eerst langst de schildwachtklieren.

Tijdens de schildwachtklierprocedure verwijderen we deze lymfeklier(en) met een operatie. Daarbij kunnen we nog niet zeggen over of de lymfeklier(en) goedaardig of kwaadaardig zijn. Dat onderzoeken we in het laboratorium. Een schildwachtklierprocedure is dus een aanvullend onderzoek en geen behandeling.

Radioactieve stof

Voor deze behandeling gebruiken we een radioactieve stof. We gebruiken daar zo weinig van, dat dit niet gevaarlijk is voor uw gezondheid of de gezondheid van uw naasten. Uw lymfebanen transporteren deze stof en uw schildwachtklier houdt het vast.

Behandeling van kanker

Voor de behandeling van bijna alle vormen van kanker kunt u bij Rijnstate terecht. Goed georganiseerde patiëntenzorg en aantoonbaar hoge kwaliteit zijn belangrijke kenmerken van onze zorg voor mensen met kanker.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: