Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sedatie op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde

Binnenkort krijgt u een IVF- of ICSI-behandeling op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde in Rijnstate Arnhem. Voor deze behandeling krijgt u een ‘roesje’ (sedatie). Hier vindt u informatie over sedatie en wordt aangegeven waar u rekening mee moet houden.

Wat is sedatie? 

Sedatie betekent het verlagen van uw bewustzijn. Dit gebeurt door medicijnen (een slaapmiddel en een pijnstiller) die u via een infuusnaald in een bloedvat van uw hand of arm krijgt. De sedatie wordt uitgevoerd door de sedatiepraktijkspecialist, die onder de verantwoordelijkheid staat van een anesthesioloog. 

Waarom krijgt u sedatie? 

Sedatie wordt gegeven om behandelingen/onderzoeken die onaangenaam zijn, minder vervelend te maken. Sedatie vermindert angst en verlaagt uw bewustzijn. Door de sedatie kunt u zich beter ontspannen en wordt u vaak slaperig, Daarnaast krijgt u een pijnstiller waardoor u minder pijn voelt. 

Voorbereiding 

Tijdens uw afspraak op de polikliniek Voortplantingsgeneeskunde heeft u een voorbereidend gesprek met uw arts en krijgt u informatie over de behandeling.

Op een later moment krijgt u via Mijn Rijnstate een verzoek om digitaal een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Ook heeft u nog een telefonische afspraak met de sedatiepraktijkspecialist. Tijdens dit telefoongesprek wordt de gezondheidsvragenlijst besproken. Heeft u vragen over de sedatie, dan kunt u deze tijdens dit gesprek stellen. Mocht uw gezondheid veranderd zijn tussen het invullen van de gezondheidsvragenlijst en de behandeling, laat het ons dan weten!

Nuchter zijn 

  • De sedatie kan alleen doorgaan als u nuchter bent. Dat betekent dat u vanaf een bepaald tijdstip niet meer mag eten en drinken.
  • U mag een lichte maaltijd eten tot zes uur voor de behandeling, bijvoorbeeld een beschuit en een kop thee. De laatste zes uur voor de behandeling mag u niets meer eten.
  • U mag alleen water of thee zonder suiker en zonder melk drinken tot twee uur voor de behandeling. De laatste twee uur voor de behandeling mag u niets meer drinken.

Medicijnen 

De medicijnen die u thuis gebruikt mag u innemen met een klein slokje water, tenzij dit anders met u is afgesproken.

Sieraden, piercings en make-up 

Tijdens de behandeling mag u in verband met uw veiligheid geen sieraden of piercings dragen. U kunt het beste uw sieraden thuis al af doen en ze niet meenemen naar het ziekenhuis. Voor de behandeling mag u geen make-up, nagellak en bodylotion gebruiken, in verband met de controles tijdens de behandeling. Ook mag u geen contactlenzen of bril dragen tijdens de behandeling. Heeft u een gehoorapparaat, dan kunt u dit in laten.

De behandeling 

U krijgt van uw behandelend arts informatie over de behandeling. Uw partner of begeleider kan tijdens de behandeling niet aanwezig zijn in de behandelkamer. 

In de behandelkamer gaat u op een behandelstoel liggen. Vervolgens krijgt u: 

  • plakkers op uw borst voor de hartbewaking;
  • een bloeddrukband om uw arm;
  • een knijper op uw vinger om het zuurstofgehalte in uw bloed te meten;
  • een zuurstofslangetje in uw neus;
  • een infuusnaaldje in uw hand of arm voor het toedienen van de medicijnen.

We stabiliseren uw armen met behulp van een papieren laken en uw benen met behulp van een band.

De sedatiepraktijkspecialist controleert uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte. Nadat u de sedatie heeft gekregen, geeft de arts u ook een plaatselijke verdoving en begint de behandeling.

Na de behandeling 

Als uw arts klaar is met de behandeling, krijgt u geen medicijnen meer via het infuus. U wordt al snel weer wakker. Zodra u goed wakker bent, mag u wat drinken en eten, tenzij anders is afgesproken. Deze maaltijd mag u van thuis meenemen. Het kan zijn dat u voorschriften over voeding en medicijnen krijgt.

Bent u helemaal wakker, dan mag u ongeveer een uur later opgehaald worden. Als het nodig is, krijgt u een vervolgafspraak mee.

Aandachtspunten 

Door de sedatie is uw reactie- en inschattingsvermogen verminderd. Daarom geldt voor de eerste 24 uur na de behandeling het volgende. 

  • U mag niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer. Regel daarom vervoer naar huis. Als u géén vervoer heeft geregeld, kan de behandeling niet onder sedatie plaatsvinden. Uw partner of begeleider gaat direct na de punctie alleen naar het UMC Utrecht.
  • Zorg dat er de avond en nacht na de sedatie iemand bij u in huis is.
  • Neem zelf geen belangrijke beslissingen of onderteken geen belangrijke documenten.
  • Bedien geen gevaarlijke machines.
  • Drink geen alcohol.

Complicaties en risico’s 

Sedatie is veilig en er treden maar zelden complicaties op. Er bestaat een kleine kans dat u te diep in slaap komt, waardoor u niet goed doorademt of waardoor uw bloeddruk kan dalen. Daarom sluiten we u aan op bewakingsapparatuur en controleren we uw ademhaling en bloeddruk. Tijdens het gesprek met de sedatiepraktijkspecialist kunt u vragen stellen over complicaties van sedatie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: