Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Scleroseren (schema 2)

Uw spataderen worden behandeld door middel van scleroseren, het dichtspuiten van de spatader met een vloeistof of schuim. Hier leest u wat u na deze behandeling wel en niet mag doen om de genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Na de behandeling 

Na het inspuiten van de vloeistof en/of het schuim blijft u 15 minuten in de wachtkamer zitten. U mag ook rondlopen. Mocht u zich niet goed voelen, waarschuw dan een van de assistentes.

Weer thuis 

Het is belangrijk dat u na de behandeling niet gaat rusten, maar deze dag juist in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten wordt tijdens de eerste week na de behandeling echter afgeraden.

U krijgt na het spuiten een elastische kous of verband(kous) aan. Deze kous moet u twee dagen en twee nachten continu dragen. Eventuele watjes die bij het scleroseren zijn gebruikt, kunt u na die tijd verwijderen. Na deze eerste twee dagen mag u kort en niet te warm douchen.

Na de eerste twee dagen dient u de kous nog vijf dagen alleen overdag te dragen.

De eerste week mag u niet in bad of naar de sauna. De eerste zes weken moet u blootstelling van de benen aan de zon vermijden en geen gebruik maken van de zonnebank.

Het is normaal dat de behandelde gebieden enkele dagen tot weken wat rood, pijnlijk en blauw zijn. Ook kunnen de spataderen bruin verkleuren en wat hard en bobbelig aanvoelen, vanwege stolseltjes die in de aders kunnen ontstaan. Dit is normaal en trekt doorgaans na enkele weken tot maanden vanzelf weer weg. Wanneer er grotere en pijnlijke stolsels ontstaan, kunnen deze vaak snel verholpen worden door ze op de poli aan te laten prikken met een naaldje en leeg te laten zuigen.

Als u nog nabehandelingen nodig heeft of een afspraak ter controle, neem dan altijd de kous weer mee. Mogelijk moet u deze na de behandeling of controle weer dragen.

Complicaties 

Zeer zelden kan er een stolsel in de hoofdader diep in het been optreden (trombose). Het been wordt dan dik, rood en erg pijnlijk. Soms worden mensen ook kortademig of krijgen koorts. Neem in het geval van de beschreven klachten zo snel mogelijk contact op met de Spoedeisende Hulp (Arnhem tel. 088-005 88886680, Zevenaar tel. 088-005 8887).

Contact 

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Dermatologie waar u behandeld bent.

Polikliniek Dermatologie Rijnstate Velp: 088-005 5170
Polikliniek Dermatologie Rijnstate Ziekenhuis Zevenaar: 088-005 9683

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: