Scleroseren (schema 1)
Uw spataderen worden behandeld door middel van scleroseren, het dichtspuiten van de spatader met een vloeistof of schuim. Hier leest u wat u na deze behandeling wel en niet mag doen om de genezing zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.
Na de behandeling
Na het inspuiten van de vloeistof en/of het schuim gaat u 15 minuten in de wachtkamer zitten. U mag ook rondlopen. Mocht u zich niet goed voelen, waarschuw dan een van de assistentes.
Weer thuis
Het is belangrijk dat u na de behandeling niet gaat rusten, maar deze dag juist in beweging blijft. Ook de dagen na de behandeling is bewegen goed. Intensief sporten wordt tijdens de eerste week na de behandeling echter afgeraden.
U krijgt na het spuiten een elastische kous of verband(kous) aan. Deze kous moet u twee dagen en twee nachten continu dragen. Eventuele watjes die bij het scleroseren zijn gebruikt, kunt u na die tijd verwijderen. Na deze eerste twee dagen mag u kort en niet te warm douchen.
Na de eerste twee dagen hoeft u de kous niet meer te dragen. Indien u echter nog klachten heeft of het prettig vindt, kunt u de kous nog enkele dagen alleen overdag dragen.
De eerste week mag u niet in bad of naar de sauna. De eerste zes weken moet u blootstelling van de benen aan de zon vermijden en geen gebruik maken van de zonnebank.
Het is normaal dat de behandelde gebieden enkele dagen tot weken wat rood, pijnlijk en blauw zijn. Ook kunnen de spataderen bruin verkleuren en wat hard en bobbelig aanvoelen, vanwege stolseltjes die in de aders kunnen ontstaan. Dit is normaal en trekt doorgaans na enkele weken tot maanden vanzelf weer weg. Wanneer er grotere en pijnlijke stolsels ontstaan, kunnen deze vaak snel verholpen worden door ze op de poli aan te laten prikken met een naaldje en leeg te laten zuigen.
Als u nog nabehandelingen nodig heeft of een afspraak ter controle, neem dan altijd de kous weer mee. Mogelijk moet u deze na de behandeling of controle weer dragen.
Complicaties
Zeer zelden kan er een stolsel in de hoofdader diep in het been optreden (trombose). Het been wordt dan dik, rood en erg pijnlijk. Soms worden mensen ook kortademig of krijgen koorts. Neem in het geval van de beschreven klachten zo snel mogelijk contact op met de Spoedeisende Hulp (Arnhem tel. 088-005 6680).