Schouderprothese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Weer thuis

Waar moet u op letten als u weer thuis bent?

Het is belangrijk dat u in de eerste weken de instructies van de fysiotherapeut volgt. Doet u alleen de oefeningen die de fysiotherapeut met u heeft doorgenomen. Zorg er daarnaast voor dat uw arm rust krijgt.

  • Na acht weken zijn dagelijkse activiteiten zoals lichte huishoudelijke werkzaamheden en uw persoonlijke verzorging weer mogelijk. Als tijdens de operatie een van de spieren is gehecht, kunt u dit pas na veertien weken doen.
  • U kunt vanaf week veertien weer uw werk- en sportactiviteiten voorzichtig opbouwen. Als tijdens de operatie een van de spieren is gehecht, kan dat vanaf achttien weken.

Activiteiten zoals autorijden en fietsen kunt u in overleg met de orthopedisch chirurg en afhankelijk van de voortgang van uw revalidatie hervatten.

Pijn
Acute pijn na een operatie noemen we postoperatieve pijn. Deze pijn kan u na de operatie belemmeren de juiste bewegingen te maken en te oefenen. De pijn kan op die manier u genezingsproces nadelig beïnvloeden. Pijn is ook een signaal dat u rust moet nemen.

De pijn neemt af als de genezing vordert en verdwijnt in de meeste gevallen. Eén tot twee weken na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Drie tot vier maanden na de operatie zal de pijn aanzienlijk minder zijn. Doffe pijn kan zeker tot 12 maanden na de operatie optreden. Dit pijnlijke gevoel vermindert zonder behandeling. Het betekent niet dat de prothese niet goed functioneert of los zit.

Pijnstilling
U heeft pijnmedicatie voorgeschreven gekregen. Het is afhankelijk van uw klachten of u alle voorgeschreven medicatie nodig heeft en hoelang u dit nodig heeft. Het kan dat u niet alle pijnstilling voorgeschreven krijgt die hieronder worden genoemd of in een andere dosering. U mag bijvoorbeeld sommige pijnstillers niet innemen in combinatie met medicijnen die u al gebruikt of u heeft bijvoorbeeld een allergie ervoor. Dit controleren en bespreken wij met u tijdens uw ziekenhuisopname.

  • Oxycontin (Oxycodon HCL mga: met vertraagde afgifte): twee tot drie keer per dag 5 mg;
  • Naproxen: twee tot drie keer per dag 250 mg;
  • Omeprazol: een keer per dag 20 mg (om 8.00 uur)
  • Movicolon: een keer per dag een zakje (om 8.00 uur)

Paracetamol krijgt u niet op recept, omdat dit vrij verkrijgbaar is. U neemt vier keer per dag twee tabletten van 500 mg in. Tijdstip van inname: 8.00 uur, 12.00 uur, 17.00 uur en 22.00 uur. Neem de pijnmedicatie (ook de paracetamol) op vaste tijden in. Dit verbetert de werking. Zo nodig kunt u via uw huisarts een herhalingsrecept voor de pijnstillers vragen.

Sommige (stof)namen van medicijnen die u thuis gaat gebruiken, kunnen verschillen van de namen van de medicijnen die u bij ons op de afdeling heeft gekregen. Dit heeft te maken met de keuze van de soort medicatie van de apotheek. Het uiterlijk en de inname van de medicijnen kan afwijken van wat u in het ziekenhuis gewend was.

Afbouwen van de pijnmedicatie
Als u merkt dat de pijn afneemt, kunt u de pijnstilling afbouwen. Dit betekent dat u steeds minder pijnstillers inneemt totdat u ze niet meer nodig heeft. Het is niet verstandig om in één keer te stoppen.

  1. Als eerste stopt u met Oxycontin. U bouwt deze af door een dosis van de medicatie per dag te laten vervallen.
  2. Gaat dit goed dan stopt u op dezelfde wijze de Naproxen.
  3. Als laatste kunt u de paracetamol afbouwen. Paracetamol geeft de minste bijwerkingen. Daarom kunt u dit het langst doorgebruiken.

Merkt u dat de pijnstilling toch onvoldoende is, dan kunt u het verder afbouwen uitstellen. Zodra u met de Naproxen bent gestopt, stopt u ook de met de Omeprazol. Dit is een maagbeschermer die altijd in combinatie met Naproxen gegeven wordt. Stopt u met de Oxycontin, dan stopt u ook met de Movicolon. Movicolon heeft een laxerende werking en wordt altijd in combinatie met Oxycontin voorgeschreven.

Oxycontin heeft als bijwerking dat uw darmen minder goed werken. Dit kan verstopping tot gevolg hebben. Het is belangrijk dat de ontlasting goed op gang komt na een operatie. Als dit niet meteen het geval is, kunt u de Movicolon ook twee keer daags innemen in plaats van één keer daags. Mocht de ontlasting niet of niet goed op gang komen, ondanks het gebruik van Movicolon en/of een eigen laxeermiddel, neemt u dan contact op met uw huisarts.

NB: als u voor uw opname al Omeprazol en Movicolon gebruikte, dan gaat u daar gewoon mee door. Heeft u andere medicatie voorgeschreven gekregen of in een andere dosering, dan heeft u daarover al een gesprek gehad.

Wondverzorging
Bekijk iedere dag de wond op roodheid of lekkage (wondvocht). Zolang er nog wondvocht of bloed uit de wond komt, moet u de wond beschermen met een pleister. Pleisters zijn te koop bij een drogist of uw apotheek. Douchen mag, maar doe dit voorzichtig en kort. Gebruik bij het douchen, zolang de wond niet helemaal dicht is, geen zeep rondom het wondgebied en dep de wond na het douchen goed droog met een schone doek of verbandgaas.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: