Schouderprothese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Risico's en complicaties

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Alle operaties brengen risico’s en ongemakken met zich mee. Wij doen er alles aan om de risico’s zo klein mogelijk te laten zijn en de ongemakken zo goed mogelijk weg te nemen. Afhankelijk van uw conditie en de ernst van de slijtage in de schouder, kunnen deze in zwaarte wisselen. Een aantal mogelijke risico’s en complicaties van deze operatie zijn:

Bloeduitstorting/zwelling/nabloeding
Na de operatie kan een bloeduitstorting met zwelling van de schouder of arm ontstaan. Dit is een normaal verschijnsel na het plaatsen van een schouderprothese en verdwijnt binnen enkele weken vanzelf. Er zijn homeopathische middelen zoals Arnica, Atrosan en Traumeel te koop, die de klachten kunnen verminderen. Breng de zalf aan op de blauwe plek, niet op de wond. De middelen zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek.

Er kan ook ineens bloed uit de wond komen. Dat noemen we een nabloeding. De wond wordt in dit geval opnieuw verbonden met een drukverband.

Wondinfectie
Dit kan een oppervlakkige of diepe infectie zijn. Behandeling van een infectie kan plaatsvinden door het toedienen van antibiotica, maar er kan ook een operatieve ingreep nodig zijn om de wond te reinigen.

Beschadiging van zenuwen
Er bestaat een hele kleine kans dat u na de operatie last heeft van uitstralende pijn in de vingers, hand of bovenarm. Dit wordt transient neurologic pain genoemd en komt door tijdelijke schade/irritatie van de zenuwen die naar de arm en hand lopen.

Transient neurologic pain kan door meerdere oorzaken ontstaan. Het kan zijn dat uw onderliggende aandoening de oorzaak is (of de daarbij vooraf opgelopen schade), de operatie zelf, de ligging tijdens de operatie (rek op de zenuw), de verdovingsprik of een combinatie hiervan. Vrijwel altijd herstellen deze klachten binnen 3 tot 9 maanden. In uitzonderlijke gevallen duren deze klachten langer. Mocht u een week na de operatie nog steeds scherp uitstralende/schietende pijnklachten, tintelingen of een gevoel van dove handen of vingers hebben (al dan niet gecombineerd met krachtsverlies), neem dan contact op met de behandelend orthopeed.

Trombose
Trombose is het ontstaan van een bloedstolsel in de aderen van een been of arm. Om dit te voorkomen is het belangrijk vroeg na de operatie te beginnen met uit bed te komen. Een andere voorzorgsmaatregel is het toedienen van bloedverdunnende medicijnen.

Specifieke risico’s en complicaties

Frozen shoulder
De schouder kan in enkele gevallen als gevolg van littekenvorming stijf worden. Het is erg belangrijk de oefeninstructies die u krijgt van uw fysiotherapeut goed op te volgen en actief te zijn in uw herstel.

Luxatie
Net als een gewone schouder kan ook een schouderprothese uit de kom schieten. De eerste weken na de operatie is het risico hierop het grootst, omdat de wond en het omliggende weefsel nog kwetsbaar zijn. Om te voorkomen dat uw schouderprothese uit de kom schiet en de inwendige hechtingen losgetrokken worden, legt de fysiotherapeut u uit welke bewegingen u kort na de operatie moet vermijden.

Loslaten van de prothese
Op de langere termijn kan het voorkomen dat de prothese los gaat zitten en (gedeeltelijk) vervangen moet worden. Dit komt door slijtage van het materiaal.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: