Schouderprothese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

De schouder

Het schoudergewricht

De schouder is een erg beweeglijk gewricht, dat in het dagelijks leven intensief gebruikt wordt bij het uitvoeren van allerlei dagelijkse handelingen.

Het schoudergewricht wordt gevormd door een kom en een kop. De kom zit vast aan het schouderblad en de kop is de bovenkant van de bovenarm. De oppervlakte van kop en kom zijn bekleed met kraakbeen. Om het schoudergewricht bevindt zich een gewrichtskapsel. Hier omheen lopen spieren en pezen die de ‘’rotatorcuff’’ heten. De rotatorcuff zorgt voor de beweging en stabiliteit van het schoudergewricht. Een slijmbeurs tussen de pezen en het schouderdak (het acromion) zorgt ervoor dat deze soepel langs elkaar kunnen glijden (zie figuur 1).

Figuur 1. Schematische weergave van een schoudergewricht

Wat is artrose?

Bij slijtage (artrose) in de schouder is het kraakbeen in het schoudergewricht beschadigd (zie figuren 2a en 2b). De afname van de dikte van het kraakbeen kan uiteindelijk leiden tot direct contact tussen het bot van de kom en de schouderkop (zie figuur 2b).

Omdat de glijfunctie van het kraakbeen is verdwenen, beweegt het bot van de bovenarm direct tegen het bot van de schouderkom. Zeker wanneer er meer kracht op de schouder wordt gezet, kan dit resulteren in pijn, kraken en bewegingsbeperking.

Figuur 2a: Röntgenfoto van een gezonde rechterschouder
Figuur 2b: Röntgenfoto van een rechterschouder met artrose, waarbij het kraakbeen is afgenomen

Wat is de oorzaak van artrose?

Als het kraakbeen versleten is, kan het gewricht niet meer soepel bewegen. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid. Omdat het gewricht pijnlijk is, worden de schouderspieren minder gebruikt. Dit kan krachtverlies veroorzaken. Uw arm heffen gaat vaak moeilijk of lukt niet meer.

Artrose komt vooral op oudere leeftijd voor en kan ontstaan als gevolg van:

  • een oud letsel, bijvoorbeeld een beschadiging na breuken of ontstekingen in de schouder;
  • aangeboren afwijkingen;
  • langdurige overbelasting (bijvoorbeeld door zwaar werk);
  • reumatoïde artritis.

Hoe kunnen we u behandelen?

In veel gevallen valt met artrose van de schouder goed te leven. Pijnstillers als paracetamol of een injectie met corticosteroïden kunnen de klachten verminderen. Ook kan een fysiotherapeut u helpen met oefeningen om de spiermassa rondom de schouder te versterken. Als medicijnen en fysiotherapie niet meer helpen is een operatieve ingreep vaak de enige oplossing. Hierbij wordt het schoudergewricht vervangen door een prothese. U bespreekt deze optie met de orthopedisch chirurg. Hij brengt uw klachten in kaart, onderzoekt uw schouderfunctie en bekijkt met u de gemaakte röntgenfoto’s van uw schouder. Soms wordt er nog aanvullend onderzoek aangevraagd, bijvoorbeeld een echo van de schouder of een CT-scan. Als er reden is om te opereren en u stemt in met de voorgestelde schouderoperatie, plaatst de orthopedisch chirurg u hiervoor op de wachtlijst.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het doel van het plaatsen van een schouderprothese is om uw pijn te verminderen. Het is normaal dat u na de operatie pijn heeft. In de meeste gevallen gaat de pijn helemaal weg. De bewegingsmogelijkheden van uw schouder na de operatie hangen af van de conditie van uw spieren en de bewegingsmogelijkheden vóór de operatie. Meestal kunt u uw schouder na de operatie beter bewegen dan voor de operatie.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: