Schouderprothese
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Controles

Welke controles heeft u na de operatie?

Wondcontrole bij huisarts
De wond is meestal gehecht met agraves (nietjes). Die mag u 12 tot 15 dagen na de operatie bij uw huisarts laten verwijderen. U krijgt hiervoor een speciaal tangetje mee naar huis. De afspraak bij de huisarts maakt u zelf.

Nacontrole op de polikliniek
Ongeveer acht weken na ontslag komt u voor controle op de polikliniek. Voor het gesprek met de orthopedisch chirurg wordt een foto van uw schouder gemaakt op de afdeling Radiologie. Daarna bespreekt de orthopedisch chirurg samen met u het resultaat van de ingreep en het verdere verloop van de behandeling.

Leven met een schouderprothese

Door het plaatsen van een schouderprothese wordt in de meeste gevallen de pijn helemaal weggenomen en is er een verbetering in vergelijking met de situatie voor de operatie. Over het algemeen blijven kunstschouders langer dan vijftien jaar goed functioneren. De kwaliteit van een kunstgewricht is echter altijd minder dan die van een natuurlijk gewricht. Het gaat om een verbinding tussen dood materiaal en levend armweefsel. Deze verbinding kan bij een te zware belasting eerder slijten en zelfs geleidelijk losraken, waardoor de prothese gaat bewegen ten opzichte van het bot. Dit is niet alleen pijnlijk, maar betekent ook dat de schouder niet meer goed kan worden belast. Gaat de prothese loszitten, dan kan het zijn dat u opnieuw een operatie nodig heeft.

Voorkom infectie en let op de symptomen ervan. Krijgt u ergens in uw lichaam een infectie (bijvoorbeeld huid, blaas, longen, keel of gebit), dan kan deze infectie in de bloedbaan terecht komen en zich verspreiden naar uw schouderprothese.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: