1. Schouderinstabiliteit
Aandoening en behandeling
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Schouderinstabiliteit

Het schoudergewricht is het meest mobiele gewricht van ons lichaam. Het schoudergewricht bestaat uit een kop en een kom. Voor een zo goed mogelijke werking van de schouder, moet de kop mooi stabiel ten opzichte van de kom bewegen. Wanneer er instabiliteit van het schoudergewricht bestaat, beweegt de kop uit de schouderkom. Wanneer de kop een klein beetje beweegt ten opzichte van de kom, geeft dit vaak een instabiel gevoel. Wanneer de kop helemaal uit de kom schiet, geeft dit pijn. Dit heet een schouderluxatie. Soms schiet de kop spontaan weer in de kom, maar vaak moet de kop op de Spoedeisende hulp weer in de kom worden gezet.

Instabiliteit

In hele uitzonderlijke gevallen ontstaat instabiliteit van de schouder spontaan. Meestal gaat de schouderkop voor het eerst uit de kom door een val, bijvoorbeeld tijdens sporten. Wanneer de schouderkop voor de eerste keer uit de kom schiet, kan het kapsel van de schouder worden opgerekt. Hierdoor kan het schoudergewricht instabiel worden, waardoor de kop makkelijk uit de kom schiet. Elke keer als dit gebeurd heeft de patiënt pijn en kan het kraakbeen van het schoudergewricht worden beschadigd.

Zeker bij jonge sporters is de kans dat de schouder instabiel blijft na een eerste schouderluxatie vrij groot. Goede training van de spieren rond de schouder kan de stabiliteit van de schouder verbeteren. Soms blijft de schouder instabiel na goede fysiotherapie. In de meeste gevallen kan dan via een kijkoperatie de stabiliteit van de schouder worden hersteld.

Meestal gaan deze pijnklachten vanzelf over. Wanneer de pijn lang aanhoudt en u komt er samen met uw huisarts of fysiotherapeut niet uit, kunt u aan uw huisarts een verwijzing naar de schouderspreekuur van Rijnstate vragen. Hier wordt u gezien door een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in schouderproblemen.

Voor deze behandeling kunt u terecht op het schouderspreekuur.