Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Sarcoïdose

Wat is sarcoïdose?

Sarcoïdose betreft een ziekte die ook wel bekend is onder de naam ziekte van Besnier Boeck. Sinds koning Willem-Alexander en politicus Felix Rottenberg de ziekte hebben, is sarcoïdose meer bekend geworden onder de Nederlandse bevolking.

Sarcoïdose is een ziekte die zich in elk orgaan in het lichaam kan voordoen; er treden ontstekingen op die granulomen worden genoemd. De oorzaak van sarcoïdose is nog altijd niet bekend. Wel speelt DNA (erfelijk materiaal) hierbij een rol.

Klachten

De klachten zijn afhankelijk van het orgaan waar de ziekte optreedt. 90 procent heeft sarcoïdose in de longen en dit leidt tot klachten van kortademigheid en soms hoesten. Sarcoïdose komt ook voor in de huid, ogen, gewrichten en lymfeklieren. Minder vaak in het hart en het zenuwstelsel. De klachten kunnen dan uiteenlopen, bijv. hartkloppingen, oogontstekingen, hinderlijke huidafwijkingen.

Diagnose

Het onderzoek om tot een diagnose te komen bestaat uit het maken van een foto van de longen, een longfunctieonderzoek (blaastesten), bloedonderzoek en een ECG (hartfilmpje). Vaak is het ook nodig om een stukje weefsel uit een orgaan (veelal de longen) te verkrijgen om een zekere diagnose te stellen.

Behandeling

Prednison

Meestal hoeft sarcoïdose niet behandeld te worden en geneest deze in de loop van de tijd vanzelf. Echter als de functie van belangrijke organen in het geding komt, moet er wel met geneesmiddelen gestart worden. Meestal bestaat de behandeling dan uit Prednison als ontstekingsremmer. In uitzonderlijke gevallen (als Prednison niet helpt) komen andere ontstekingsremmers in aanmerking, bijvoorbeeld Methotrexaat.

Certificaat WASOG sarcoïdosekliniek

De WASOG (World Association of Sarcoidosis and Other Granulomatous disorders) heeft ons erkend als sarcoïdosekliniek. Met dit certificaat krijgen we onder andere meer mogelijkheden om samen te werken met andere gecertificeerde WASOG sarcoïdoseklinieken wereldwijd. Hierdoor kunnen we de behandelingen voor sarcoïdose verder verbeteren.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: