Rugpijn
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Thoracale facetpijn

Wat is thoracale facetpijn?

Alle wervels staan als blokjes op elkaar gestapeld. De facetgewrichten en de tussenwervelschijven vormen samen de verbinding tussen de verschillende wervels. Zij zorgen er ook voor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De facetgewrichten kunnen pijnlijk worden door verschillende oorzaken, onder andere bij ouderdom (de rug zakt een beetje in, waardoor de facetgewrichten strakker tegen elkaar aan komen te staan), bij een scheve rug (scoliose) en bij lichte verschuiving van ruggenwervels ten opzichte van elkaar.

Pijn die wordt veroorzaakt vanuit de facetgewrichten is vooral te voelen als hoge rugpijn aan één kant, maar de pijn kan ook aan beide kanten voorkomen. De pijn kan vanuit uw hoge rug uitstralen naar uw flank of naar de voor-, zij- of achterkant van de (onder)rug. Bij lichamelijk onderzoek is er vaak drukpijn in de hoge rug.

Behandelingen

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Behandeling met medicijnen
  • Fysiotherapie of manuele therapie
  • Radiofrequente behandeling
    Een radiofrequente behandeling wordt alleen gedaan als een proefbehandeling een goed resultaat laat zien. Tijdens een radiofrequente behandeling wordt de zenuw die naar het facetgewricht loopt verhit en uitgeschakeld. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgenbeelden en onder plaatselijke verdoving. Er worden meerdere kleine naaldjes in uw rug ingebracht. Uw arts controleert of de naaldjes goed zitten met kleine “stroomstootjes." U ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Eenmaal goed geplaatst worden de naaldjes verhit, waardoor de zenuwen in de buurt van de naaldjes ook verhit worden. Hierdoor kan de zenuw de pijnprikkels minder goed geleiden en zal de pijn afnemen. Lees meer over de (proef)behandeling op de pagina's RF-facetdenervatie en Testblokkade van de facetgewrichten of SI-gewricht.
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: