Rugpijn
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Sacro-iliacale gewrichtspijn

Wat is sacro-iliacale gewrichtspijn?

Sacro-iliacale gewrichtspijn is een vorm van lage rugpijn, afgekort SI-pijn. Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Oorzaken van SI-pijn kunnen vanuit het gewricht zelf komen of van het weefsel rondom het gewricht. Vaak is geen oorzaak te vinden. SI-pijn wordt vaak gevoeld in de billen, soms ook in de lies, tot in de bovenbenen. Irritatie van het SI-gewricht kan ontstaan bij verschil in beenlengte, abnormaal looppatroon, scoliose, lumbale fusiechirurgie met fixatie aan het heiligbeen, zware fysieke inspanningen en zwangerschap.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Behandeling met medicijnen
  • Oefentherapie of revalidatiebehandeling
  • Injectie in het SI-gewricht met achterlaten van corticosteroïden
    Hierbij wordt het SI-gewricht opgezocht met behulp van röntgen. Met contrastvloeistof wordt bepaald of de naald de juiste positie heeft en worden er corticosteroïden geïnjecteerd. Hierdoor kan de pijn verminderen. Lees meer in op de pagina Injectie SI-gewricht.
  • Radiofrequente of gepulseerde radiofrequente laesie
    De prikkelgeleiding van de zenuwtakken die naar het SI-gewricht toe gaan wordt door verhitting van de naaldjes of door stroompulsjes door de veranderd. Hierdoor neemt de pijn af. Lees meer op de pagina RF-facetdenervatie.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: