Rugpijn
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Lumbosacrale radiculaire rugpijn

Wat is lumbosacrale radiculaire rugpijn?

Vanuit het ruggenmerg komen grote zenuwen, zenuwwortels, die door de wervelkolom naar liezen of verschillende delen in het been lopen. Als zo’n zenuwwortel in de wervelkolom (bijvoorbeeld bij een hernia van de tussenwervelschijf) of bij het verlaten van de wervelkolom geïrriteerd raakt, kan dit pijnklachten geven in de lies of been.

De pijn kan verschillend zijn: scherp, bonkend, brandend, zeurend. De pijn kan toenemen door hoesten, buigen, zitten, en juist weer verminderen bij liggen en bewegen. Maar soms neemt de pijn juist toe bij lopen en neemt de pijn af bij liggen en zitten. Soms heeft u ook krachtverlies in uw been/de benen en tintelingen of een doof gevoel in het pijnlijke gebied.

Bij 60 tot 80 procent van de patiënten verbetert of verdwijnt de pijn spontaan na zes tot twaalf weken. In enkele gevallen is een operatie de beste behandeling. U wordt dan naar de afdeling Orthopedie verwezen voor voorlichting hierover.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Behandeling met medicijnen
    Lees meer op de pagina Zenuwpijn behandelen met medicijnen.
  • Transforaminale corticosteroïden injectie
    Deze behandeling bestaat uit een injectie met corticosteroïden op de plaats van de geïrriteerde zenuwwortel. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen en onder plaatselijke verdoving. Lees meer op onze pagina Transforaminale corticosteroïdeninjectie.
  • Gepulseerde radiofrequente behandeling van de zenuwwortel (PRF behandeling)
    Er wordt een naald ingebracht op de plek waar die zenuw uit de wervelkolom komt. Als de naald op de goede plek zit wordt dat gecontroleerd door kleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Via de ingebrachte naald word de zenuw met kleine stroompulsjes behandeld. Deze zenuw zal daarna de pijnprikkel minder goed kunnen geleiden en de pijn kan dan afnemen. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen en onder plaatselijke verdoving. Lees meer op onze pagina PRF van de zenuwwortel.
  • Epiduroscopie
    Hierbij wordt een dunne fiberscoop in het wervelkanaal gebracht. Door deze fiberscoop kan worden gezien of er verklevingen of irritaties bestaan rond de grote zenuwwortels. Verklevingen kunnen worden losgemaakt en er kan medicatie worden achtergelaten op de geïrriteerde plek. Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving en u krijgt gedurende de ingreep een licht slaapmiddel. Als u blijvende beenpijn houdt na een rugoperatie kan dat een indicatie zijn om een epiduroscopie te doen. Lees meer op onze pagina Epiduroscopie.
  • Neuromodulatie
    Hierbij worden elektroden in het wervelkanaal ingebracht. Via de elektroden worden de zenuwbanen behandeld met elektrische pulsen. Hierdoor verandert de pijngeleiding in de zenuwbanen en kan de pijn verminderen. Dit is een zeer intensieve en uitgebreide behandeling. U wordt eerst uitgebreid onderzocht om te weten of u hiervoor in aanmerking komt. Uw behandelend arts vertelt u hier meer over.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: