Rugpijn
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Lumbale facetpijn

Wat is lumbale facetpijn?

Alle wervels staan als blokjes op elkaar gestapeld. De facetgewrichten en de tussenwervelschijven vormen samen de verbinding tussen de verschillende wervels. Zij zorgen er ook voor dat de wervels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De facetgewrichten kunnen pijnlijk worden door verschillende oorzaken, onder andere bij ouderdom (de rug zakt een beetje in, de facetgewrichten komen strakker tegen elkaar aan te staan), bij een scheve rug (scoliose) en bij lichte verschuiving van ruggenwervels ten opzicht van elkaar.

Pijn die wordt veroorzaakt vanuit de facetgewrichten kan zich op verschillende manieren uiten: op de voorgrond staat lage rugpijn, voornamelijk aan één zijde, soms beiderzijds. Hierbij kan de pijn uitstralen naar lies, voor-, zij- of achterkant van het bovenbeen. Bij lichamelijk onderzoek is er vaak drukpijn in de lage rug.

Behandeling

U bepaalt samen met uw behandelend arts wat voor u de beste behandeling is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk:

  • Behandeling met medicijnen
  • Fysiotherapie of manuele therapie
  • Radiofrequente behandeling
    Tijdens een radiofrequente behandeling wordt de zenuw die naar het facetgewricht loopt verhit en uitgeschakeld. Deze behandeling gebeurt met behulp van röntgen en onder plaatselijke verdoving. Er worden meerdere kleine naaldjes in de rug ingebracht. Als de naaldjes in de goede positie zijn wordt dat gecontroleerd door kleine “stroomstootjes”: u ervaart dit als een kloppend of kriebelend gevoel. Eenmaal goed geplaatst worden de naaldjes verhit, waardoor de zenuwtjes in de buurt van de naaldjes ook verhit worden. Hierdoor kan de zenuw de pijnprikkels minder goed geleiden en zal de pijn afnemen. Deze behandeling wordt alleen gedaan als de proefbehandeling een goed resultaat laat zien. Lees meer op de pagina's RF- facetdenervatie en Testblokkade van de facetgewrichten of SI-gewricht.

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: