Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Rugpijn

Wat is rugpijn?

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben. Maar bij veel rugpijnklachten wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. De meeste rugpijnklachten gaan ook vanzelf weer over. Rugpijn kan veroorzaakt worden door uw spieren, botten (wervelkolom) zenuwen en/of bloedvaten. Maar ook de organen in uw buikholte kunnen rugpijn veroorzaken. De huisarts, neuroloog of orthopeed heeft mogelijk al onderzoek gedaan om de oorzaak van uw rugpijn vast te stellen. De pijn kan beperkt blijven tot de rug, maar kan ook uitstralen naar liezen, heupen, billen en benen.

Verschillende soorten rugpijn

Lumbosacrale radiculaire rugpijn

Rugpijn met uitstralende pijn naar kuiten of enkels door een geïrriteerde zenuwwortel. Lees meer over lumbosacrale radiculaire rugpijn.

Sacro-iliacale gewrichtspijn

Sacro-iliacale gewrichtspijn is een vorm van lage rugpijn, afgekort SI-pijn. Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Lees meer over sacro-iliacale gewrichtspijn.

Lumbale facetpijn

Dit is pijn in de rug die veroorzaakt wordt door de facetgewrichten (de gewrichten die verbinding tussen de verschillende rug- en nekwervels maken). Lees meer over lumbale facetpijn.

Coccygodenie

Coccygodynie is een pijnlijke aandoening van het staartbeen. Lees meer over coccygodynie.

Discogene pijn

Discogene lage rugpijn is een vorm van rugpijn waarbij de pijn vanuit de tussenwervelschijf komt. Lees meer over discogene pijn.

Thoracaal radiculair pijnsyndroom

Pijn uitgaande van de hoge rug, met uitstraling in flanken.  Bij thoracale radiculaire pijn wordt de pijn veroorzaakt door irritatie van één of meerdere zenuwen, die uit het ruggenmerg door de wervelkolom gaat en dan langs de ribben loopt. Lees meer over het thoracaal radiculair pijnsyndroom

Thoracale facetpijn

De facetgewrichten en tussenwervelschijven vormen samen de verbinding tussen de wervels. Facetgewrichten kunnen pijn gaan doen als de ruggenwervels licht verschuiven, bij een scheve rug (scoliose) en door ouderdom. Lees meer over het thoracale facetpijn

Behandeling in het Rijnstate Pijncentrum

Behandeling van de verschillende soorten rugpijn vindt plaats in het Rijnstate Pijncentrum.

Lees meer over het Rijnstate Pijncentrum

Informatiebijeenkomsten patiëntenvereniging De Wervelkolom

Regelmatig houdt de Nederlandse Vereniging voor Rugpatiënten 'De Wervelkolom' een informatiemiddag in Rijnstate Elst en Rijnstate Zevenaar voor mensen met problemen aan de wervelkolom. Ga voor meer informatie en data naar de website van de vereniging

Behandeling van chronische pijn

Het Rijnstate Pijncentrum behoort tot de drie grootste pijncentra van Nederland. Onze pijnspecialisten en -verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in verschillende behandelingen die uw pijn verlichten of wegnemen. Zij zijn specialist in de toepassing van neuromodulatie bij lage rug- en beenpijn.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: