Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Rosacea

Wat is Rosacea?

Rosacea is een veel voorkomende chronische aandoening van het gezicht die gekenmerkt wordt door roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), pukkels, bultjes en puistjes. Oogafwijkingen komen soms voor en kunnen ernstig zijn. De oorzaak van rosacea is onbekend. De aandoening is goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen.

Rosacea ontstaat meestal rond het dertigste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral blanke mensen met een licht huidtype

Behandeling

Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt gekozen voor een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt wordt behandeling met tabletten toegevoegd. Ernstige rosacea wordt direct met zowel tabletten als met crème of gel behandeld.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt bij u zelf nagaan of er factoren zijn die de verschijnselen van rosacea bij u verergeren en zo ja, welke dat zijn. Deze kunnen individueel verschillend zijn. Tot deze factoren behoren warmte, kou, wind, hete dranken, inspanning, gekruid eten, alcohol, emoties, huidreinigingsmiddelen en medicinale producten die de huid irriteren, opvliegers (menopauze) en medicijnen die blozen veroorzaken of verergeren. Voor alle mensen met rosacea geldt dat ze de zon zoveel mogelijk moeten mijden. Mocht u toch in de zon willen zitten, gebruikt u dan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Het gebruik van camouflerende cosmetica die de roodheid verbergen, kan zeer prettig zijn als u zich schaamt voor uw rode gezicht.

Meer weten?

Lees meer in onze folder Rosacea.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: