Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Qutenza-huidpleisters

Een behandeling met een Qutenza-huidpleister is een behandeling tegen pijn. Samen met uw anesthesioloog/pijnspecialist heeft u besloten dat u deze behandeling krijgt.

Voor wie is deze behandeling?

Een behandeling met Qutenza-huidpleisters is bedoeld voor volwassenen met zenuwpijn aan de buitenkant van het lichaam. Dit wordt ook wel perifere neuropathische pijn genoemd. De behandeling kan gecombineerd worden met andere pijnstillende medicatie.

Hoe werkt de Qutenza-huidpleister?

Qutenza is een huidpleister met een hele hoge dosis capsaïcine. Dit is een stofje in hete pepers, zoals Spaanse pepers en chilipepers. Deze stof geeft de peper het pittige karakter. Bij zenuwpijn zijn de zenuwen in de huid overprikkeld. Hierdoor ontstaat vaak een branderige of schietende pijn. Ook pijn bij aanraken, overgevoeligheid voor warmte of kou en tintelingen komen voor. De capsaïcine in de pleister bindt zich aan beschadigde zenuwcellen in de huid. Het zorgt ervoor dat deze zenuwcellen voor lange tijd (3 maanden of langer) minder gevoelig worden voor pijn. Hierdoor krijgen de hersenen minder pijnprikkels door en ervaart u minder pijn.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate in Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een pijnverpleegkundige voert de behandeling uit op de verkoeverkamer.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal een uur. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

Hoe verloopt de behandeling?

De pijnverpleegkundige tekent het pijnlijke gebied af op de huid met een markeerstift. Eventueel teveel aan haar (bijvoorbeeld borsthaar) in het gebied wordt afgeknipt, zodat de huidpleister goed blijft zitten. Hierna plakt de pijnverpleegkundige de Qutenza-pleister op het afgetekende gebied. De pleister blijft zestig minuten zitten (bij de voeten dertig minuten). Hierna wordt de pleister weer verwijderd en de huid schoongemaakt met reinigingsgel en water.

Het is normaal dat de huid tijdens de behandeling met de Qutenza- huidpleister prikt of rood en branderig wordt. Dit is tegen het eind van de behandeling het hevigst en neemt daarna langzaam af. U kunt een verkoelend kompres, coolpack of pijnstillers krijgen.

Een tot twee weken na de behandeling komt u terug op de polikliniek voor een afspraak met de verpleegkundig specialist.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het doel van de behandeling is pijn te verminderen. Het effect merkt u binnen zeven tot veertien dagen na de behandeling (soms al na twee dagen) en duurt ongeveer drie maanden. Heeft de behandeling effect gehad? Dan kunnen we de behandeling na drie maanden herhalen. Dit doen we niet als de behandeling de eerste keer geen tot weinig effect heeft gehad.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: