Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Prostaatverwijdering

Uw prostaat wordt binnenkort verwijderd. Daarom wordt u opgenomen op de afdeling Oncologie/Urologie. Hier leest u meer over uw behandeling.

De prostaat  

De prostaat is een klier ter grootte van een kastanje en heeft een belangrijke rol bij de voortplanting. De prostaat bestaat uit drie kwabben en zit rondom de plasbuis, onder de blaas en voor de endeldarm.

Anatomie (bron: ‘Het Prostaatboek’, overgenomen met toestemming van MacChain)

De prostaat produceert prostaatvocht, dat ervoor zorgt dat bij een zaadlozing de zaadcellen (sperma) naar buiten komen.

Als een man ouder wordt, wordt de prostaat groter door hormonale veranderingen. De vergrote prostaat drukt dan tegen de blaas en plasbuis en dit kan het moeilijker maken om de blaas te legen. Vaak is dit een goedaardige vergroting van de prostaat.

Bij prostaatkanker groeien kwaadaardige cellen in de prostaat. Het kwaadaardig gezwel groeit meestal aan de rand en niet in het prostaatweefsel om de plasbuis heen. Prostaatkanker groeit meestal langzaam en geeft meestal in het begin van de ziekte geen symptomen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: