Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Prostaatontsteking

Wat is een prostaatontsteking?

Bij een prostaatontsteking is er sprake van een infectie (met bacteriën) van het klierweefsel van de prostaat.

Klachten bij een prostaatontsteking

Een acute prostaatontsteking lijkt veel op griep. U heeft koude rillingen, met daarnaast plasklachten en pijn tussen uw anus en balzak (perineum). Een chronische ontsteking geeft een zeer gevarieerd ziektebeeld. Hierbij zijn vermoeidheid, lage rugpijn en pijn in de liezen dikwijls de enige klachten.

Oorzaken van een prostaatontsteking

Een bacterie is meestal de veroorzaker van een prostaatontsteking. De bacterie infecteert de urine en deze geïnfecteerde urine komt tijdens het plassen vanuit de blaas in uw prostaat terecht. Deze infectie komt bijna altijd voort uit een eerdere blaasontsteking. 

Behandeling van een prostaatontsteking

Voor het kunnen stellen van de diagnose krijgt u een rectaal onderzoek (via de anus) en bloedonderzoek. Daarnaast wordt uw urine onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën. Het duurt een paar dagen voordat de uitslag van het urineonderzoek bekend is. U krijgt antibiotica. Bij acute klachten van koorts en koude rillingen kan een opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn. U krijgt dan antibiotica per infuus via de bloedbaan toegediend, voor tenminste een paar dagen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: