Prik- of spatletsel
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Hepatitis B

Hepatitis B kan een ontsteking van de lever veroorzaken. Chronische hepatitis B kan ook leiden tot levercirrose en geeft een verhoogd risico op leverkanker. Als u in contact komt met materiaal van een bron die bekend is met hepatitis B is de kans dat u hierdoor besmet wordt 25 procent.

Hoe vindt een besmetting met hepatitis B plaats?

Een besmetting met hepatitis B kan plaatsvinden door:

  • Prikken aan scherpe voorwerpen zoals naalden
  • Snijden aan chirurgisch instrumentarium
  • Bijtwonden
  • Spatten op slijmvliezen (oog of mond)
  • Onbeschermde seks
  • Overdracht van moeder op kind tijdens de bevalling

Hoe kunnen we een besmetting met hepatitis B behandelen?

Om een besmetting te voorkomen kunt u zich preventief laten vaccineren. Als uw vaccinatiestatus niet bekend of onduidelijk is, krijgt u een injectie met immunoglobuline. Het is belangrijk dat deze injectie binnen 48 uur na het ontstaan van het letsel wordt toegediend. Na deze injectie met immunoglobuline is het raadzaam om binnen vier dagen te starten met de volledige vaccinatie tegen hepatitis B.

Als de vaccinatie en/of tweede injectie met immunoglobuline nodig is ontvangt u deze via uw huis- of bedrijfsarts. U kunt zelf een afspraak maken.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: