Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Priapisme

Wat is priapisme?

Priapisme is een langdurige en vaak pijnlijke erectie (stijve penis) die zonder seksuele prikkels ontstaat. Het is een ‘crisis’ in de zwellichamen van de penis. Het uiteinde van de penis (de eikel) blijft hierbij zacht. Priapisme gaat binnen één tot drie uur spontaan over. Als het langer dan drie uur duurt, spreken we van ‘aanhoudend’ priapisme. Meestal begint het in de nacht of vroege ochtend.

Oorzaken

De oorzaken van priapisme kunnen zijn:

  • nachtelijke erecties
  • volle blaas
  • cocaïnegebruik.

Behandeling

De behandeling van priapisme hangt af van de duur van de klachten.

Priapisme korter dan vier uur

Het innemen van pijnstillers, proberen te plassen en het nemen van een warm bad kunnen voldoende zijn. Als het priapisme niet binnen 4 uur verdwijnt, is het noodzakelijk contact op te nemen met de huisarts.

Priapisme langer dan vier uur

Als het priapisme langer dan vier uur duurt, verwijst de huisarts naar de uroloog. U krijgt sterke pijnstillers en met een naaldje wordt er zoveel mogelijk bloed uit de penis gezogen. Daarna wordt er door hetzelfde naaldje een paar milliliter van een medicijn (een bloedvatvernauwer) in de penis gespoten, die er na een tijdje weer uitgezogen wordt. Hierna wordt de naald eruit gehaald en wordt het prikgaatje vijf minuten lang afgedrukt.

Complicaties

Het is mogelijk dat er een erectiestoornis ontstaat bij normale erecties na het doormaken van één of meerdere keren priapisme. Als gevolg van de ingreep kan soms een plaatselijke bloeding of een infectie ontstaan.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: