Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Pouch

Wat is een pouch?

Het woord 'pouch' betekent letterlijk: buidel, reservoir of (opvang)zakje. In dit geval gaat het om een verbinding tussen de dunne darm en de anus, waarbij een zakje van dunne darmweefsel wordt gemaakt om de ontlasting tijdelijk in op te slaan.

Wanneer wordt een pouch geplaatst?

Een pouch kan uitkomst bieden aan mensen die als gevolg van hun ziekte geen dikke darm meer hebben, of bij wie die moet worden verwijderd. Om de ontlasting af te voeren, wordt bij hen een dunne darmstoma (ileostoma) aangelegd, een kunstmatige uitgang van de dunne darm door de buikwand heen. De ontlasting wordt dan opgevangen in een zakje dat buiten het lichaam, op de buik zit. Veel mensen kunnen goed leven met een stoma, anderen blijven er moeite mee hebben omdat ze het ontsierend en vervelend vinden. Zij zijn dan beter af met een goed functionerende pouch. Er kunnen ook praktische redenen (werksituatie) zijn om voor een pouch te kiezen.

Wie komen in aanmerking voor een pouch?

Een pouch-operatie zal plaatsvinden na uitvoerig overleg tussen u en de behandeld arts(en). Bij de volgende aandoeningen zal een pouch-operatie uitkomst kunnen bieden:

  • Mensen bij wie de dikke darm is verwijderd door colitis ulcerosa;
  • Mensen met een darmziekte, waarbij heel veel poliepen in de darm ontstaan (familiaire adenomateuze polyposis) en bij wie de dikke darm moet worden verwijderd.

Operaties

Pouch-operaties worden al jarenlang uitgevoerd, maar de techniek is wel veranderd. De arts zal met u bespreken welke operatie voor u het beste is.

Interessante website

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: