Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Postoperatieve pijnbehandeling met een PCA-pomp

U ondergaat binnenkort een operatie. De pijnbestrijding na de operatie gebeurt via een zogenaamde PCA-pomp. Dit staat voor 'patient controlled analgesia'. Met de pomp kunt u de pijnbestrijding zelf regelen. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat.

De PCA-pomp 

De PCA-pomp bestaat uit een reservoir en een pompsysteem. De pomp is gekoppeld aan uw infuus. Het reservoir is gevuld met 'morfine' of 'piritramide' (een morfine-achtige stof). Als u pijn heeft kunt u zichzelf een kleine hoeveelheid van deze stof toedienen door op een knopje te drukken. De hoeveelheid per keer en het aantal keer dat u op de knop kunt drukken, zijn beperkt. U kunt zichzelf nooit te veel toedienen.

Voordelen van de PCA-pomp 

  • U bepaalt zelf het tijdstip van pijnbestrijding. De pijnbestrijding is dus helemaal op uw situatie en pijnbeleving afgestemd.
  • Bij goed gebruik van de PCA-pomp wordt er in het algemeen minder pijnbestrijding toegediend. Hierdoor zijn er minder bijwerkingen zoals misselijkheid en sufheid.
  • Er zijn geen (pijnlijke) injecties meer nodig.

Toch pijn? 

Naast de PCA-pomp krijgt u ook paracetamol voorgeschreven. Mocht u desondanks toch nog pijn hebben, laat dit dan aan de verpleegkundige van de afdeling weten. Deze kan u, in overleg met de anesthesioloog, extra pijnstilling geven.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: