Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Postoperatieve pijnbehandeling met een P.C.A.-pomp

U ondergaat binnenkort een operatie. De pijnbestrijding na de operatie gebeurt via een zogenaamde P.C.A. pomp. Dit staat voor 'patient controlled analgesia'. Met de pomp kunt u de pijnbestrijding zelf regelen. Hier leest u hoe dit in zijn werk gaat.

De P.C.A. pomp 

De P.C.A. pomp bestaat uit een reservoir en een pompsysteem. De pomp is gekoppeld aan uw infuus. Het reservoir is gevuld met 'morfine' of 'piritramide' (een morfine-achtige stof). Als u pijn heeft kunt u zichzelf een kleine hoeveelheid van deze stof toedienen door op een knopje te drukken. De hoeveelheid per keer en het aantal keer dat u op de knop kunt drukken, zijn beperkt. U kunt zichzelf nooit te veel toedienen.

Voordelen van de P.C.A. pomp 

  • U bepaalt zelf het tijdstip van pijnbestrijding. De pijnbestrijding is dus helemaal op uw situatie en pijnbeleving afgestemd.
  • Bij goed gebruik van de P.C.A. pomp wordt er in het algemeen minder pijnbestrijding toegediend. Hierdoor zijn er minder bijwerkingen zoals misselijkheid en sufheid.
  • Er zijn geen (pijnlijke) injecties meer nodig.

Toch pijn? 

Naast de P.C.A. pomp krijgt u ook paracetamol voorgeschreven. Mocht u desondanks toch nog pijn hebben, laat dit dan aan de verpleegkundige van de afdeling weten. Deze kan u, in overleg met de anesthesioloog, extra pijnstilling geven.

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: