Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Port-a-cath

In overleg met uw arts heeft u besloten dat er bij u een port-a-cath wordt ingebracht. Hier leest u over de port-a-cath en over de manier waarop deze wordt ingebracht.

Informatie voor patiënten van Rijnstate Zevenaar. 

Wat is een port-a-cath? 

De port-a-cath is een systeem om medicijnen en andere vloeistoffen direct in een bloedvat te toedienen. Zo worden de bloedvaten gespaard. De port-a-cath wordt onder de huid geplaatst op uw borst, meestal net onder het sleutelbeen. De naam port-a-cath is een samenstelling van de Engelse woorden ‘portal’ en ‘catheter’. Een andere naam voor port-a-cath is poortkatheter.

Een port-a-cath bestaat uit twee belangrijke onderdelen: 

  • Het reservoir: een klein kastje. Dit worde ook wel de poort genoemd. Dit kastje is van boven afgesloten door een siliconen vlies, dat zichzelf kan sluiten. Als u een injectie nodig heeft, wordt er in de poort geprikt. Het kastje is te zien als een kleine verdikking onder uw huid.
  • De katheter: een dun, flexibel slangetje, dat wordt ingebracht in een ader.

Hoe wordt een port-a-cath geplaatst? 

De port-a-cath wordt geplaatst tijdens een kleine operatie onder verdoving. Dit gebeurt op de operatiekamer met röntgendoorlichting, zodat de arts ook de binnenkant van uw lichaam kan zien. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder narcose. Welke verdoving u krijgt, wordt in overleg met u bepaald.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: