Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Polysomnografie

U heeft met uw behandelend arts besproken dat u binnenkort een polysomnografie krijgt. Hier leest u wat dit onderzoek inhoudt en wat u kunt verwachten.

Wat is een polysomnografie?

Met een polysomnografie meten we uw slaappatroon tijdens een nacht.

Hoe bereidt u zich voor?

Als het nodig is sturen we u voor het onderzoek een (digitale) vragenlijst. Vul deze in en neem deze, als het schriftelijk is, mee naar het ziekenhuis. Uw haar moet voor dit onderzoek schoon en droog zijn. Was en droog daarom uw haren voor het onderzoek. Gebruik geen gel, crème, haarlak of versteviging. Trek kleding aan die makkelijk zit en neem eventueel een vest mee als het koud is. Een laborant brengt meetapparatuur aan over het shirt. Deze kun u voor het slapen dus niet meer uittrekken.

Voor het meten van het zuurstofgehalte in uw bloed moet u minimaal een vingernagel schoon hebben. Er mag dus geen nagellak of kunstnagel op zijn aangebracht. Vrouwen kunnen een zachte bh onder het shirt aanhouden. Als u in het bezit van CPAP-apparatuur, moet u uw masker en de slang meenemen naar het ziekenhuis. 

Voorbereiding in het ziekenhuis

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de aanmeldzuil op route 15 in Rijnstate Arnhem. U krijgt daar een briefje waarop staat in welke wachtkamer u kunt plaatsnemen. Het aanbrengen van de apparatuur duurt ongeveer een uur. U krijgt bij het aanbrengen van de apparatuur een slaapdagboekje van de laborant. Deze vult u in en neemt u de volgende dag mee naar het ziekenhuis.

U krijgt:

  • Ongeveer 15 elektroden op het hoofd (ook rond de ogen en op de kin)
  • Ademhalingsbanden
  • Een snurkmeter in de hals en een zuurstofsensor op uw vinger
  • Elektroden op de benen om de beweging te meten
  • Elektroden op de borst om uw hartslag te meten (ECG)
  • Een slangetje voor de neus
  • Een opnamekastje, deze draagt u op de borst.

Hoe verloopt het onderzoek?

Met de apparatuur kunt u (rustig) uw dagelijkse bezigheden doen. Ook kunt u autorijden. Toch moet u op een aantal zaken letten:

  • De elektrodes op het hoofd worden bevestigd met een pasta die aan het begin nog wat zacht kan zijn. Ga hier in het eerste uur nadat de elektrodes zijn aangebracht voorzichtig mee om;
  • U mag niet roken;
  • U mag niet douchen;
  • De sensor aan uw vinger mag niet nat of vies worden;
  • U mag geen activiteiten ondernemen waardoor u kunt gaan zweten;
  • U mag niet de apparatuur niet zelf verwijderen, ook niet in de ochtend;
  • Als u in een waterbed of een elektrisch verstelbaar bed slaapt, haal dan de stekker uit het stopcontact (in verband met een mogelijke storing).

De volgende dag komt u op de afgesproken tijd weer naar het ziekenhuis. De laborant verwijderd de apparatuur en daarna kunt u weer naar huis. De elektrodedraden op het hoofd worden afgeknipt, de elektroden blijven op uw hoofd zitten. Die kunt u thuis makkelijk verwijderen met warm water en shampoo.

Wanneer krijgt u de uitslag?

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts bij het volgende bezoek aan de polikliniek.

Heeft u nog vragen?

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF).

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: