Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Polyfarmacie

Wat is polyfarmacie? 

Polyfarmacie duidt op het gelijktijdig gebruik van verschillende voorgeschreven medicijnen en zelfmedicatie. Het komt vaak voor bij ouderen die meerdere (chronische) ziekten hebben. Er worden dan dikwijls meerdere medicijnen voorgeschreven door verschillende artsen.

Beoordeling van uw medicatiegebruik

Therapie met medicijnen bij ouderen vereist speciale kennis en aandacht. Omdat veroudering leidt tot lichamelijke veranderingen kunnen ook bijwerkingen op medicijnen veranderen op oudere leeftijd. De klinisch geriater beoordeelt het medicatiegebruik en let dan onder andere op het volgende:

  • Welk middel gebruikt u echt?
  • Welk middel is eigenlijk overbodig?
  • Welke bijwerkingen heeft u?
  • Welk middel is echt nodig en hoe kunnen we dit juist doseren op de makkelijkste manier?

Risicogroepen

Ouderen en vooral (hoog)bejaarden reageren vaak anders op medicijnen dan jongeren en mensen van middelbare leeftijd. Zij lopen daardoor meer risico op gezondheidsklachten door polyfarmacie. Dit komt doordat bij ouderen de lichaamssamenstelling en orgaanfunctie veranderen, waardoor medicijnen anders worden opgenomen, afgebroken en uitgescheiden. Ook kan er sprake zijn van minder goed gebruik van medicijnen als gevolg van slechtziendheid, vergeetachtigheid, moeite met het gebruik (o.a. inhalaties) en openen van de verpakking.

Preventie

Polyfarmacie is te voorkomen als de arts regelmatig beoordeelt of bepaalde medicijnen nog wel nodig zijn. U kunt er zelf ook wat aan doen door gebruik te maken van hulpmiddelen om uw medicatie goed in te nemen, zoals een week– of dagdoos. Laat deze eventueel wekelijks vullen door de thuiszorg of de apotheek. Bespreek het met uw (huis)arts als u meer of minder van een medicijn gebruikt dan is voorgeschreven!

Behandeling

Op de polikliniek Geriatrie brengen wij polyfarmacie in kaart en passen zo nodig uw medicijnen aan. Bijwerkingen van medicijnen zijn bij ouderen regelmatig oorzaak van een opname in het ziekenhuis.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: