Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Pneumodilatatie

Wat is pneumodilatatie?

Bij pneumodilatatie van de slokdarm rekken we de onderste sluitspier van uw slokdarm op door middel van een met lucht gevulde ballon. Dit is nodig als deze sluitspier vernauwd of verkrampt is. Deze behandeling vindt plaats onder een roesje (sedatie). Het is belangrijk dat u de informatie op deze pagina's een paar dagen voor de ingreep goed doorleest.

Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?

Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u uitleg over de behandeling en de voorbereiding. Dit gebeurt vaak digitaal. Een goede voorbereiding is belangrijk om de behandeling goed en veilig te kunnen uitvoeren.

Roesje (sedatie)

U krijgt bij deze behandeling een roesje (sedatie). Daarom is het belangrijk dat u begeleiding en vervoer naar huis regelt. De medicijnen voor het roesje verminderen namelijk uw reactievermogen. Daarom geldt voor de eerste 24 uur na de ingreep dat:

  • u niet zelfstandig mag deelnemen aan het verkeer. Regel dus van tevoren vervoer naar huis;
  • u geen belangrijke beslissingen neemt of belangrijke documenten ondertekent;
  • u geen gevaarlijke machines bedient;
  • u geen alcohol drinkt.

Voorbereidingen thuis

Volg 48 uur voor de behandeling een vloeibaar dieet. Eet bijvoorbeeld pap, vla of gladde soep. Op de dag van het onderzoek mag u vanaf 0.00 uur niks meer eten en/of drinken.

Medicatie

Het kan zijn dat u medicijnen anders of niet moet innemen voor de behandeling. Te denken valt aan:

  • Bloedverdunners
  • Diabetesmedicatie

Gebruikt u bloedverdunners of medicijnen voor uw diabetes en heeft u geen instructies gehad over u medicijnen? Neem dan contact op met de afdeling Endoscopie. U mag uw ochtendmedicijnen niet innemen, tenzij anders met u is afgesproken.

Slaapapneu

Heeft u slaapapneu (OSAS)? Neem dan het CPAP-apparaat mee naar het ziekenhuis. Tijdens de behandeling of bij het uitslapen op de nazorg bekijken we of u er gebruik van moet maken.

Zwanger

Bent u zwanger en is uw arts daarvan nog niet op de hoogte? Neem dan contact op afdeling Endoscopie.

 

Onze specialismen

voor deze aandoening
Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: