Plexus-coeliacusblokkade
U heeft samen met uw arts besloten dat u een plexus-coeliacusblokkade krijgt.Dit is een behandeling tegen ernstige pijnklachten door een tumor in de bovenbuikorganen, zoals de alvleesklier, de maag en de lever.
Wat is een plexus-coeliacusblokkade?
Een plexus-coeliacusblokkade is een blokkade van een zenuwnetwerk in de bovenbuik. Dit zenuwnetwerk wordt in medische termen ‘plexus coeliacus’ genoemd. Door de werking van dit zenuwnetwerk te blokkeren vermindert de pijn in de bovenbuik. De meeste patiënten hebben na de blokkade minder pijn.
Waar vindt de behandeling plaats?
Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.
Hoe lang duurt de behandeling?
De behandeling zelf duurt ongeveer een half uur. De behandeling wordt uitgevoerd in dagopname of tijdens een korte opname van twee dagen.
Hoe verloopt de behandeling?
U krijgt een plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling ligt u op de buik. De arts brengt twee naalden via de rug in nabij de plexus coeliacus. Dat gebeurt met behulp van röntgenbeelden. Door contrastvloeistof in te spuiten controleert de arts of de naalden op de juiste plek liggen. Hierna wordt de behandelvloeistof rondom het zenuwnetwerk ingespoten.
Wat is het resultaat van de behandeling?
U kunt pas na een of twee dagen het resultaat van de blokkade voelen. De meeste patiënten voelen na de blokkade duidelijk minder pijn. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan. Als het nodig is, kunnen we de behandeling nog een keer doen. In een aantal gevallen is een andere behandeling nodig.