Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Plexus-coeliacusblokkade

U heeft samen met uw arts besloten dat u een plexus-coeliacusblokkade krijgt. Dit is een behandeling tegen ernstige pijnklachten door een tumor in de bovenbuikorganen, zoals de alvleesklier, de maag en de lever.

Wat is een plexus-coeliacusblokkade?

Een plexus-coeliacusblokkade is een blokkade van een zenuwnetwerk in de bovenbuik. Dit zenuwnetwerk heet in medische termen ‘plexus coeliacus’. Door de werking van dit zenuwnetwerk te blokkeren vermindert de pijn in de bovenbuik. De meeste patiënten hebben na de blokkade minder pijn.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt ongeveer een half uur. De behandeling wordt uitgevoerd in dagopname of tijdens een korte opname van 2 dagen.

Hoe verloopt de behandeling?

U krijgt een plaatselijke verdoving. Tijdens de behandeling ligt u op de buik. De arts brengt 2 naalden via de rug in nabij de plexus coeliacus. Dat gebeurt met behulp van röntgenbeelden. Door contrastvloeistof in te spuiten controleert de arts of de naalden op de juiste plek liggen. Hierna spuit de arts de behandel­vloeistof rondom het zenuwnetwerk in.

Wat is het resultaat van de behandeling?

U kunt pas na 1 of 2 dagen het resultaat van de blokkade voelen. De meeste patiënten voelen na de blokkade duidelijk minder pijn. Het effect van de behandeling houdt gemiddeld enkele maanden aan. Als het nodig is, kunnen we de behandeling nog een keer doen. Soms is een andere behandeling nodig.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: