Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Pleurapunctie

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u een pleurapunctie krijgt. Bij dit onderzoek bekijkt de longarts of er vocht tussen uw longvliezen (pleurabladen) zit en zo ja, van welke aard dit vocht is. Als er veel vocht tussen uw longvliezen zit, kan het vocht de long in verdrukking brengen en benauwdheid veroorzaken. Door middel van een punctie wordt dit vocht weggenomen.

Voorbereiding op de punctie 

Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn. Gebruikt u antistollingsmiddelen zoals Sintrommitis of Marcoumar, meld dit dan vooraf aan uw longarts. 

Het onderzoek 

Er bestaan twee soorten pleurapuncties: een ontlastende pleurapunctie, waarbij er vocht wordt verwijderd, en een diagnostische pleurapunctie om een diagnose te kunnen stellen.

Een ontlastende pleurapunctie 

U wordt verzocht op de rand van het bed of de onderzoekstafel te gaan zitten en uw bovenkleding uit te trekken. Voordat de punctie plaatsvindt, kijkt de longarts met een echo naar de hoeveelheid vocht tussen uw longvliezen. Vervolgens worden uw huid en longvlies plaatselijk verdoofd door middel van een injectie met een dunne naald. Hierna prikt de longarts aan de rugzijde een naald tussen twee ribben tot in de holte tussen de twee longbladen (de pleuraholte). Op deze punctienaald zit een spuit, waarmee het vocht wordt opgezogen en wordt opgevangen in een speciale zak. Het opgevangen pleuravocht sturen we zo nodig op voor nader onderzoek.

Een diagnostische pleurapunctie 

U wordt verzocht op de rand van het bed of de onderzoekstafel te gaan zitten en uw bovenkleding uit te trekken. Voordat de punctie plaatsvindt, kijkt de arts met een echo naar de hoeveelheid vocht tussen uw longvliezen. Hierna prikt de longarts aan de rugzijde een dunne naald tussen twee ribben, tot in de holte tussen de twee longbladen (de pleuraholte). Op deze punctienaald zit een spuit, waarmee het vocht wordt opgezogen voor onderzoek. Bij deze diagnostische punctie wordt geen verdoving gebruikt. Het is eenmalig een kleine prik, die over het algemeen niet als heel pijnlijk wordt ervaren.

Na het onderzoek 

Na het onderzoek is het verstandig om het een half uurtje rustig aan te doen. Zo nodig worden er na een ontlastende pleurapunctie nog röntgenfoto’s gemaakt om het effect van de pleurapunctie goed te kunnen beoordelen. Als er veel vocht is weggehaald, kunt u een prikkelend of pijnlijk gevoel krijgen in het schouderblad aan de kant van de punctie. U kunt ook last krijgen van een kriebelhoest. 

De endoscopist verwerkt de bevindingen van het onderzoek in een digitaal verslag. Dit verslag wordt naar uw huisarts gestuurd.

De uitslag 

Is er pleuravocht voor onderzoek afgenomen, dan bespreekt uw longarts een week na het onderzoek de uitslag met u. Hiervoor krijgt u een nieuwe afspraak op de polikliniek.

Vragen? 

Heeft u nog vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Longgeneeskunde via telefoonnummer 088 - 005 7790 of met het Oncologisch Centrum: 088 - 005 8021.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: