Plaveiselcelcarcinoom
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand
Laatste informatie over het coronavirus

Na de behandeling

Moet u terug naar de arts voor controle? 

Na de behandeling wordt uw huid 5 jaar lang regelmatig gecontroleerd. Dit gebeurt om te kijken of het plaveiselcelcarcinoom niet is teruggekomen of zich naar andere plekken in het lichaam heeft uitgezaaid. Ook controleren we de rest van uw lichaam om te kijken of er geen andere nieuwe plaveiselcelcarcinomen bij gekomen zijn.
Uw arts onderzoekt uw huid of er actinische keratosen zijn. Die worden behandeld te zorgen dat ze niet veranderen in plaveiselcarcinoom.

Is plaveiselcelcarcinoom te genezen? 

Als de plek helemaal weg is, ontstaan bijna nooit problemen. Het plaveiselcelcarcinoom kan zich uitzaaien naar de lymfeklieren of andere delen van uw lichaam. Het risico hiervoor is het grootst bij grote plekken op de oren en de lippen. Als er uitzaaiingen zijn, dan is dit niet goed. U heeft dan meer behandeling nodig (snijden of bestralen) en soms moet u ook medicijnen slikken (chemotherapie). Iemand kan overlijden door een plaveiselcelcarcinoom dat in het lichaam is uitgezaaid.

Wat kunt u zelf doen? 

Na behandeling van een plaveiselcelcarcinoom is het belangrijk uw huid te controleren. Als er een bult of kleine wond ontstaat die niet binnen enkele maanden vanzelf weer weggaat, is het verstandig naar de huisarts of dermatoloog te gaan.
Ook is het verstandig om erop te letten dat uw lymfeklieren niet groter worden. U moet niet te veel in de zon zitten.

 

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: