Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Plaveiselcelcarcinoom

In overleg met uw arts heeft u besloten dat u behandeld wordt vanwege een plaveiselcelcarcinoom. Hier leest u meer over de aandoening en de behandeling.

Wat is plaveiselcelcarcinoom? 

Plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kanker van de huid. Het begint in de bovenste laag van de huid en kan zich soms uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Hoe krijgt u plaveiselcelcarcinoom? 

De belangrijkste oorzaak van plaveiselcelcarcinoom is vaak en lang in de zon zitten. Het plaveiselcelcarcinoom komt vooral voor op de plekken van de huid waarop veel zonlicht komt. Mensen met een lichte huid hebben een groter risico om plaveiselcelcarcinoom te krijgen dan mensen met een donkere huid.
Voordat een plaveiselcelcarcinoom ontstaat, heeft u vaak eerst ruwe rode vlekjes op de huid. Deze vlekjes heten actinische keratosen. Actinische keratosen kunnen na lange tijd in plaveiselcelcarcinoom veranderen (lees ook de informatie over actinische keratosen).

Andere mogelijke oorzaken van het plaveiselcelcarcinoom zijn: 

  • Wonden aan benen die niet over willen gaan (open been).
  • Huidziekten die lang bestaan (ontstekingen).
  • Het langdurig slikken van medicijnen die nodig zijn als iemand een orgaan van iemand anders heeft gekregen (transplantatie van bijvoorbeeld een hart, long of nier). Deze medicijnen moet iemand blijven slikken om te zorgen dat de nieuwe organen blijven werken.
  • Littekens van brandwonden of plekken die bestraald zijn voor een kanker in het lichaam.
  • Roken.

Hoe ziet het plaveiselcelcarcinoom eruit? 

Het plaveiselcelcarcinoom ziet eruit als een kleine bult die de kleur van de huid heeft of lichtrood is. Het voelt ruw aan. De bult wordt langzaam groter en kan een grote bult worden. Soms doet de bult pijn, maar meestal niet. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een kleine wond die langzaam groter wordt.

Het plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen. Meestal op de hoofdhuid, de oren, het gezicht, de lippen, de onderkant van de armen, de bovenkant van de handen en op de benen. 

Hoe weet uw dermatoloog of u plaveiselcelcarcinoom heeft? 

De dermatoloog kan aan de huiduitslag zien dat u plaveiselcelcarcinoom heeft. Soms wil uw dermatoloog zeker weten of het geen andere huidaandoening is. Dan zal deze een klein stukje huid bij u afnemen (biopt). Voordat de huid wordt verwijderd, wordt de huid plaatselijk verdoofd. Uw dermatoloog onderzoekt of u mogelijk meer plaveiselcelcarcinomen heeft en voelt of uw lymfeklieren vergroot zijn. Als er een groot risico is dat het plaveiselcelcarcinoom zich heeft uitgezaaid (verspreid) naar andere delen van uw lichaam, is verder onderzoek noodzakelijk.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: