Aandoening, behandeling en onderzoek
Patiënte met arts en verpleegkundige in behandelkamer

Plaatsen van een spiraal

Binnenkort wordt er bij u een spiraal geplaatst. U bent hiervoor door uw huisarts doorverwezen. Hier vindt u meer informatie over deze behandeling en leest u wat u kunt verwachten. Als u twijfelt of u misschien zwanger bent, adviseren wij u om eerst een zwangerschapstest te doen. U kunt deze kopen bij de drogist of bij de apotheek.

Het plaatsen van de spiraal

Hoewel het plaatsen van een spiraal bijna altijd probleemloos verloopt adviseren wij toch om iemand mee te nemen naar uw afspraak om u te begeleiden. Het kan soms gebeuren dat u pijnlijke krampen houdt. Het is niet nodig dat u de spiraal tijdens uw menstruatie laat plaatsen.

U hoeft de spiraal niet zelf mee te nemen. Na het plaatsen maken we direct een inwendige echo om te zien of de spiraal goed geplaatst is. Daarna is er in de meeste gevallen geen controle meer nodig.

Pijnstilling

We adviseren u om minimaal een uur voor de afspraak pijnstilling in te nemen. Omdat de pijn voornamelijk veroorzaakt wordt door baarmoederkrampen, adviseren we de volgende pijnstilling:

  • Naproxen 500 mg (twee tabletten van 250 mg)
  • Aleve 220 mg, twee tabletten per keer

Bij allergie voor bovenstaande middelen kunt u Paracetamol 1000 mg (twee tabletten van 500 mg) gebruiken. Deze pijnstillers kunt u zonder recept kopen bij een drogist of apotheek.

Implantaatgegevens

Een implantaat is een medisch hulpmiddel dat in uw lichaam is geplaatst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een heup- of borstprothese, een pacemaker, of platen en schroeven. Wilt u meer weten over uw implantaat of prothese? Kijk dan in uw dossier op Mijn Rijnstate in het menu onder 'Implantaten'.  Hier vindt u informatie als de naam, het type implantaat, het serienummer, en de datum waarop u uw implantaat heeft gekregen.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: