Aandoening, behandeling en onderzoek
Specialist in spreekkamer geeft patiënte een hand

Piriformis-injectie

U heeft pijn door het piriformis-syndroom. Samen met uw arts heeft u besloten dat u voor uw pijnklachten een injectie krijgt. Het gaat om een injectie met een lokale verdoving en ontstekingsremmers (corticosteroïden), soms gecombineerd met botox. De injectie wordt gezet in de spier die van heup naar dijbeen loopt.

Wat is het piriformis-syndroom?

Het piriformis-syndroom is genoemd naar een peervormige spier, de musculus piriformis. Deze spier trekt en draait het bovenbeen naar buiten. Bij de meeste mensen loopt de grote zenuw van het been, de nervus ischiadicus, onder deze spier langs. Bij vijftien procent van de mensen loopt de zenuw er zelfs doorheen. Door een zwelling of een plotselinge samentrekking (spasme) van deze spier raakt de zenuw geïrriteerd. Er kan dan een zeurende pijn ontstaan, diep in de bilspier. Soms straalt de pijn uit naar de rug en naar de achterkant van het dijbeen tot de knieholte. De pijn kan verergeren bij lang in een houding zitten, zoals bij autorijden. Het piriformis-syndroom komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Waar vindt de behandeling plaats?

Deze behandeling doen we in het Pijncentrum, op de eerste etage van Rijnstate Velp. U meldt zich hier op het afgesproken tijdstip. Een verpleegkundige brengt u naar de behandelkamer en haalt u na afloop van de behandeling ook weer op. U blijft dan nog even ter controle in het Pijncentrum.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling zelf duurt meestal maximaal tien minuten. De totale tijd die u doorbrengt in het Pijncentrum wisselt van een half uur tot hooguit twee uur.

Hoe verloopt de behandeling?

Tijdens de behandeling ligt u op de buik. Met behulp van röntgen- of echoapparatuur brengt uw arts een naald in. Met contrastvloeistof controleert uw arts of de naald op de juiste plek zit, waarna de medicatie wordt ingespoten. Het inspuiten kan even gevoelig zijn.

Wat is het resultaat van de behandeling?

Het resultaat van de injectie is pas na een paar dagen tot een paar weken duidelijk. Het effect houdt gemiddeld een paar maanden aan. Als het nodig is, kan de behandeling worden herhaald. Tijdens een controleafspraak bespreekt de verpleegkundige of specialist dit met u.

Sluiten

Welke informatie wilt u downloaden?

De pagina die u nu bekijkt, is automatisch aangevinkt om te downloaden. Ziet u hieronder nog meer pagina’s staan? Dan kunt u zelf aanvinken welke pagina’s u wilt toevoegen.

De huidige pagina

Lettergrootte PDF
Deel PDF via: